Moučníky a cukroví

Griliášový dort

Ořechový korpus

6 vajec
150 g cukru krystal
200 g mouky
100 g lískových ořechů

Nejdříve si připravíme ořechový korpus: Pražené drcené lískové ořechy smísíme s moukou, čímž zabráníme tomu, aby ořechy klesly při pečení na dno korpusu. Zlehka vyšleháme celá vejce s cukrem, ručně do nich vmícháme směs mouky a ořechů a těsto ihned vlijeme do připravené dortové formy. Pečeme při 180 °C asi 40 minut podle výšky dortové formy.

Griliáš

120 g cukru krystal
50 g lískových ořechů
lžíce másla

Pokračujeme přípravou griliáše: cukr s kouskem másla utavíme na karamel, do něj vsypeme opražené lískové ořechy a lehce je v karamelu dopražíme. Pak griliáš necháme v tenké vrstvě vychladnout na silikonové fólii..

Krém

450 ml mléka
150 g cukru krystal
70 g pudink. prášku
400 g másla

Mezitím si připravíme krém: Část mléka s cukrem přivedeme k varu, přilijeme zbytek mléka rozmíchaný s pudingovým práškem a za stálého míchání ho pořádně provaříme.

Do zchladlého základu na krém zamícháme máslo a pomletý griliáš a hotovým krémem spojíme plátky korpusu. Sesazený dort potřeme krémem shora i po obvodu a dáme do chladu.

Náš šéfcukrář svůj výtvor vylepšil originálními ozdobami – trojúhelníky z piškotových plátků s čokoládovou polevou, hoblinami z bílé čokolády, po obvodu kapkami z tmavé čokolády, zbytkem griliáše a lískovými ořechy. Vy samozřejmě vycházejte ze své vlastní fantazie a možností. Na dortu se ale budou nejlépe vyjímat právě oříšky a čokoláda.

Rady

Oříšky přisypávejte do karamelu postupně, aby se neslepily.

Silikonovou fólii nahradí i pečicí papír nebo důkladně vymazaný plech.

Ohodnoťte tento recept: 

2 hlasů

Další recepty Celý díl