Různé

Paštičky s krémem a švestkovou omáčkou s whiskey

1 kg listového těsta
vejce na pomašlování
tuk na vymazání plechu
papír na pečení

Z listového těsta vykrájíme kolečka. Na vymazaném plechu je důkladně pomašlujeme a vykrajovátky různých průměrů vytvoříme kroužky, které poslouží jako ráfek paštiček. A pozor, nezapomeňte, že nejlépe se pracuje se ztuhlým těstem z mrazáku. Celé paštičky pomašlujeme a zakryjeme pečícím papírem, aby při pečení neztratily tvar. Dáme je do trouby na 220 stupňů, a než budou do zlatova, připravíme si krém.

Krém

200 ml mléka
50 g pudinkového prášku
2 žloutky
50 g cukru krystal
150 ml šlehačky
vaječný koňak

Z pudinkového prášku, trochy mléka a žloutků vymícháme hladkou zálivku, kterou zavaříme ve vroucím zbytku mléka. Vzniklý základ na krém zasypeme vrstvou cukru a necháme vychladnout. Poté cukr vmícháme dovnitř spolu s vaječným koňakem a hustou šlehačkou, kterou přidáváme po částech, a hotovým krémem naplníme paštičky.

Švestková omáčka

švestky
voda
cukr
skořicový cukr
whiskey

Na talíři doplníme omáčkou, kterou připravíme podle následujícího postupu: Švestky krátce povaříme v cukrovém rozvaru, přidáme skořicový cukr, necháme vychladit, na závěr ochutíme trochou whiskey.

Podáváme s paštičkami s krémem. Dozdobíme ovocem, případně podle vlastní fantazie kroužky z listového těsta.

Rady

Zálivku zavařujte za stálého míchání, aby se nepřipálila.

Vrstva cukru na povrchu krému zabrání osychání.

Ohodnoťte tento recept: 

1 hlasů

Další recepty Celý díl