Moravský vrabec s moravským zelím a bramborovým knedlíkem

cca 6 porcí
na moravského vrabce:
550 g vepřového bůčku
250 g vepřové plece
2 cibule
1 palička česneku
celý kmín
sůl
Větší kostky vepřového masa promícháme s prolisovaným česnekem, solí, kmínem a nahrubo nakrájenou cibulí. Přikryjeme fólií a dáme do chladu, nejlépe přes noc. Zaleželou masovou směs podlijeme trochou vody a dáme do trouby péct zpočátku zakryté nebo při nižší teplotě. Asi po hodině odkryjeme nebo přidáme teplotu na 180 stupňů a dopečeme do zlatova. Během pečení maso podléváme a obracíme.
Ideální přílohou k moravským vrabcům je samozřejmě moravské zelí a bramborový knedlík.
Moravské zelí
1 hlávka bílého zelí
100 g sádla
1 cibule
3 - 4 lžíce hladké mouky
kmín
ocet
cukr
sůl
Nastrouhané zelí lehce osladíme, přidáme trochu kmínu a soli, podlijeme vodou, přiklopíme a podusíme do měkka. Mezitím na rozehřátém sádle osmahneme cibulku do růžova, přidáme mouku a vytvoříme světlou jíšku. Tu zředíme tekutinou, kterou slijeme z měkkého zelí, důkladně vše rozmícháme, provaříme a přidáme k zelí. Na závěr dochutíme octem, cukrem a solí.
Bramborový knedlík
800 g vařených brambor
200 g hrubé mouky
100 g krupice
1 vejce
1 lžíce octa
sůl
hladká mouka (na pomoučení)
Vychladlé uvařené brambory najemno nastrouháme, přidáme hrubou mouku, krupici, vejce, lžíci octa a sůl. Důkladně prohněteme a vytvoříme kompaktní těsto. Z něj na pomoučeném vále vytvarujeme úhledné válečky, které vaříme ve vroucí osolené vodě asi 15 – 20 minut.
Rady
Nemáte-li rádi tučné maso, použijte na moravské vrabce pouze libovou plec.
Pokud nemáte rádi celý kmín, je možné do zelí přidat drcený nebo mletý.
Vodu na knedlíky nezapomeňte osolit.
Pracujte svižně, bramborové těsto rychle řídne.
Knedlík opatrně vařečkou odlepte ode dna, aby se nepřipálil.
Ohodnoťte tento recept: