Polévky

Moravská cibulačka

cca 6 porcí

1 kg cibule
100 g másla
hladká mouka
1 l vývaru
0,4 l bílého vína
300 g moravského uzeného
2 vejce
½ stroužku česneku
cukr
sůl
pepř
(chilli)

Na sýrové krutony:
starší rohlíky
máslo
tvrdý sýr

Na rozehřátém másle do růžova osmažíme cibuli nakrájenou na půlkolečka. Přisypeme trochu hladké mouky, orestujeme, přilijeme vývar a bílé víno. Přivedeme k varu a zhruba 10 minut provaříme. Pak přidáme kostičky uzeného masa a rozšlehaná vejce. Lehce promícháme a ještě chvíli provaříme. Ochutíme trochou česneku, pepře, špetkou cukru a solí, případně chilli.

Podáváme se sýrovými krutony, tedy plátky rohlíků potřenými máslem a posypanými strouhaným sýrem, které v troubě zapečeme do zlatova. Na talíři můžeme polévku ozdobit zelenou cibulkou.

Rady

Výslednou chuť polévky ovlivní kvalita vína – nejlepší je aromatičtější suché víno.

K přípravě polévky můžete použít jakýkoli masový vývar či bujón.

Ohodnoťte tento recept: 

1 hlasů

Další recepty Celý díl