25 minut

4. října 2023

Část: Nový zdicí robot zastane pět zedníků

Obsah dílu

Kontroly na hranicích se Slovenskem. — Komplikace kvůli kontrolám na hranicích. — Jednání o přesčasech lékařů. — Nový dopravní terminál v Prostějově. — Prodej části areálu Dolu Barbora. — Příběh příbuzné generála Heliodora Píky. — Omezení v Nemocnici Šumperk kvůli covidu. — Zájem o očkování proti covidu. — Zájem o očkování proti covidu. — PŘEHLED ZE SOCIÁLNÍCH SÍTÍ: Zloději se probourali do trafiky. / Nejlepší knihovna Moravskolezského kraje. — Nový zdicí robot zastane pět zedníků — Skleněná kresba Nely Bártové.

Části dílu

01:01
Kontroly na hranicích se Slovenskem.
    Policejní hlídky od půlnoci zadržely na hranici se Slovenskem čtyři desítky nelegálních migrantů. Většinou Syřanů, byly mezi nimi i děti. Policisté se zaměřují na auta i vlaky, kvůli novému náporu běženců. Stejný postup jako Česko zvolilo i Polsko a Rakousko.
    03:25
    Komplikace kvůli kontrolám na hranicích.
      Jak znovuzavedení, byť namátkových, kontrol vnímají lidé, kteří u hranic bydlí. Host Událostí v regionech, místostarosta Bílé v Beskydech, Pavel Blažek.
      06:15
      Jednání o přesčasech lékařů.
        Jak zajistit nemocniční péči, pokud lékaři zčásti odmítnou sloužit prosincové přesčasy. I na takovou možnost se teď musí připravit vedení jednotlivých nemocnic. Části lékařů se nelíbí novela zákoníku práce, která jim zdvojnásobila možné penzum služeb navíc. Ministr zdravotnictví bude 20. října jednat s Českou lékařskou komorou, vláda by měla přesčasové hodiny snížit na původní množství. Lékaři ale mají i další požadavky.
        09:07
        Nový dopravní terminál v Prostějově.
          Prostějov postaví dopravní terminál pro městské i meziměstské autobusové linky za 120 milionů korun. Zhruba polovinu chce město získat z dotace. V ulici Újezd v sousedství historického centra vybuduje zastřešená stanoviště, osvětlení i parkování nebo dětské hřiště. Stavební úpravy se dotknou také ulice Sádky.
          09:33
          Prodej části areálu Dolu Barbora.
            Průmyslový developer Panattoni koupí od společnosti Asental Zdeňka Bakaly část pozemků v areálu bývalého karvinského Dolu Barbora. Brownfield chce proměnit v průmyslový park. Stavební práce by mohly začít za dva roky.
            11:46
            Příběh příbuzné generála Heliodora Píky.
              Zažila německou okupaci i osvobození Rudou armádou. Provdala se do rodiny popraveného generála Heliodora Píky. Jejím strýcem byl bývalý pilot RAF. A protože nesouhlasila se vstupem vojsk Varšavské smlouvy v srpnu 1968, nesměly její dcery studovat. Svůj příběh teď Vlasta Ručková převyprávěla pro Paměť národa.
              14:46
              Omezení v Nemocnici Šumperk kvůli covidu.
                Jen velmi omezeně smí lidé od tohoto týdne navštěvovat nemocné v šumperské nemocnici. Zdravotnické zařízení omezilo přístup na lůžková oddělení kvůli přibývajícím respiračním onemocněním včetně covidu 19. Infekce se šíří mezi personálem i pacienty. Další nemocnice v Olomouckém kraji zatím podobná opatření nezavedly. Situace se ale podle nich může změnit. Nemocných přibývá s každým dalším týdnem.
                15:38
                Zájem o očkování proti covidu.
                  Výrazně větší zájem o očkování proti covidu. Například do ostravské fakultní nemocnice si dnes pro vakcínu přišlo přes 150 zájemců, oproti minulé středě je víc než dvojnásobek. Asi pětina se objednala předem. Host Událostí v regionech, ředitel nemocnice Jiří Havrlant.
                  18:15
                  Zájem o očkování proti covidu.
                    A rostoucí zájem potvrzuje i olomoucká fakultní nemocnice. Proti covidu tam očkují každé úterý od 8 rána do tří odpoledne. Včera přišlo skoro 130 lidí, o dvě desítky víc než minulý týden. Nemocnice od konce září aplikuje i novou verzi vakcíny od firmy Pfizer a podle svého mluvčího Adama Fritschera je připravená reagovat na poptávku.
                    18:47
                    PŘEHLED ZE SOCIÁLNÍCH SÍTÍ: Zloději se probourali do trafiky. / Nejlepší knihovna Moravskolezského kraje.
                      Alkohol, cukrovinky a cigarety za zhruba 40 tisíc korun, a k tomu příruční pokladnu s hotovostí, si chtěli odnést v pondělí těsně po půlnoci dva zloději z jedné z karvinských trafik. / Nejlepší knihovnou Moravskoslezského kraje je pro letošek Regionální knihovna Karviná.
                      19:41
                      Nový zdicí robot zastane pět zedníků
                        Je přesnější než lidská ruka a zastane práci pěti zedníků. Zdicí robot, kterého poprvé po deseti letech vývoje nasadili na reálné stavbě. Podle výrobců jde o revoluci ve stavebnictví, která má řešit i nedostatek dělníků. Český výrobek dokáže pracovat nonstop. Jeho sériová výroba by měla začít na konci letošního roku.
                        21:54
                        Skleněná kresba Nely Bártové.
                          Modře fosforeskující skleněné trubice v galerii Věž ve Frýdku-Místku. Studenta ateliéru sochařství na pražské akademii, básnířka a hudebnice Nela Bártová přímo pro prostor věže farního kostela Jana Křtitele připravila instalaci s názvem Vidím tě ve tmě, když zavřu oči. Jemná kresba světel je inspirovaná třeba z historických map kresba.
                          Přehrát celé video
                          Stopáž25 minut
                          Další díl
                          5. října 2023

                          Přehled dílů

                          4602 dostupných
                          Stopáž25 minut

                          26. července

                          Vyvlastnění pozemků u Heřmanické haldy — Zastupitelé finské domky odkoupit nechtějí — Konec páté vlny kotlíkových dotací — Česko potrápí tropické teploty — Skipová věž Dolu Lazy půjde k zemi — Letošní žně spějí ke konci — Razie na nelegální herní automaty — Nová služebna Horské služby na Javorovém — Obce na Žulovsku řeší bydlení

                          26. 7. 2024 na ČT1
                          Stopáž25 minut

                          25. července

                          Moravia Steel má zájem o Liberty — Likvidace vraku lokomotivy skončila — Měření rychlosti na 11 lokalitách Olomouce — Vozíčkáři testují bezbariérovost památek — Obce se přou kvůli balvanu

                          25. 7. 2024 na ČT1
                          Stopáž25 minut

                          24. července

                          24. 7. 2024 na ČT1
                          Stopáž25 minut

                          23. července

                          23. 7. 2024 na ČT1
                          Stopáž25 minut

                          22. července

                          Armáda plánuje oživení přerovského letiště

                          22. 7. 2024 na ČT1
                          Stopáž25 minut

                          19. července

                          Začala stavba koncertní haly — Přestavba mrakodrapu podle E. Jiřičné — Možné hromadné výpovědi v Liberty — Skončila přestavba sportovní haly v Konici — Speciální vyšetření pro potápěče — Porušování pravidel jízdy po dálnici — Výběr ze sociálních sítí ČT — Festival z pohledu hendikepovaných — Festivalové darování kostní dřeně — Jan Souček na fóru Meltingpot — Pokračují Colours of Ostrava — Druhý den festivalu Colours of Ostrava

                          19. 7. 2024 na ČT1
                          Stopáž25 minut

                          18. července

                          Do Mošnova míří investice za 3,5 mld. — Dopravní kolaps Olomouce — Setkání evropských cyklokoordinátorů — Půjčka kraje pro 654 zaměstnanců Liberty — Návrat armády na letiště v Bochoři — Soud zahladil trest bývalému hejtmanovi — Zmírňování následků bleskových povodní — Vysoké teploty během letních festivalů — První den Colours of Ostrava

                          18. 7. 2024 na ČT1
                          Stopáž25 minut

                          17. července

                          Přípravy před začátkem festivalu — Největší hvězdy Colours of Ostrava — Colours of Ostrava 2024 — Praktická stránka letošních Colours — Dolní Vítkovice jako fenomén — Fronty na úřadech kvůli pasům — Zasedání Rady ČT v Ostravě — Dopravní omezení v Přerově — Sezóna nakládání okurek — Rekonstrukce Těšínského divadla — Roste počet levandulových polí

                          17. 7. 2024 na ČT1
                          Stopáž25 minut

                          16. července

                          Kandidátní listiny pro krajské volby — Bortící se cyklostezka na Přerovsku — 14 let za pokus o upálení — Pomoc českých hasičů v Bulharsku — Pomoc Úřadu práce zaměstnancům Liberty — Počítačové viry jako obrazy — Přestavba historické továrny za 3 mld. — Z Krnova na nejsevernější bod Evropy — Příprava areálu pro Colours of Ostrava — Vytíženost ostravských hotelů — Výběr ze sociálních sítí — Letní škola slovanských studií — Nový mural v ostravských vítkovicích

                          16. 7. 2024 na ČT1
                          Stopáž25 minut

                          15. července

                          Příčiny a následky extrémního počasí — Výstraha před vysokými teplotami — Prodej dalších pozemků v zóně v Mošnově — Transformace dětských domovů — Rekonstrukce frýdecké baziliky — Další případ utonuí v Olomouckém kraji — Krádeže na koupalištích — Výběr ze sociálních sítí — Zemřel režisér a dramatur Ivan Misař — Zájem o psí hotely o prázdninách

                          15. 7. 2024 na ČT1

                          Události v regionech (Ostrava) na sociálních sítích

                          Napište nám