25 minut

18. srpna 2023

Část: Liberty uzavře jednu z koksárenských baterií.

Obsah dílu

Konicko se vylidňuje, někteří se vracejí. — Konicku chybí velcí zaměstnavatelé. — Konicko trápí špatná dopravní dostupnost. — Konicko láká turisty na zvyky a přírodu. — Škody po včerejších bouřkách. — Liberty uzavře jednu z koksárenských baterií. — Při stavbě baterie našli protiletecký kryt. — Heimstaden láká ženy do řemesel. — Další autobusy pro Konotop. — Menší zájem o Milostivé léto — SOCIÁLNÍ SÍTĚ: Zákaz koupání v Plumlovské přehradě. / Ve shořelém autě našli tělo. — Převod techniky dobrovolným hasičům. — Noc pro netopýry v jeskyni Na Špičáku.

Části dílu

00:58
Konicko se vylidňuje, někteří se vracejí.
Konicko se vylidňuje, někteří se vracejí.
    Přesto se i tady najdou pozitivní příklady. Řada mladých lidí tu chce zůstat a staví si nové domy, nebo ty staré opravují. A jsou tady i takoví, kteří se sem přistěhovali. Třeba jako rodina, která původně žila v Ústeckém kraji.
    02:48
    Konicku chybí velcí zaměstnavatelé.
    Konicku chybí velcí zaměstnavatelé.
      S životem v regionu souvisí také pracovní příležitosti. Na Konicku je i přes absenci velkých zaměstnavatelů jedna z nejnižších nezaměstnaností v Česku 1,9 procenta. Z velké části je to ale způsobené už zmiňovaným stárnutím obyvatelstva, jednoduše ubývá ekonomicky aktivních lidí. Na podrobnosti jsme se ptali předsedy Krajské hospodářské komory Bohuslava Švamberka.
      05:50
      Konicko trápí špatná dopravní dostupnost.
      Konicko trápí špatná dopravní dostupnost.
        Řada lidí z Konicka dojíždí do zaměstnání v Prostějově, Olomouci, nebo v Litovli autem. Ti, kteří takovou možnost nemají, musí vlakem, anebo autobusem. Jenže spojení z některých obcí není ideální.
        07:40
        Konicko láká turisty na zvyky a přírodu.
        Konicko láká turisty na zvyky a přírodu.
          Nadějí místního regionu je rozvoj turistiky. Budova za mnou je konický zámek, který nabízí třeba expozici místních zvyků včetně největší sbírky seker.
          08:09
          Škody po včerejších bouřkách.
          Škody po včerejších bouřkách.
            Hasiči včera zasahovali kvůli silným bouřkám u více než 30 nahlášených událostí, hlavně na Novojičínsku a Frýdecko-Místecku. Tři vyvrácené lípy poničily také silnici u Podvihova na Opavsku, další stromy pak poškodily cestu mezi Chuchelnou a Bolaticemi.
            08:43
            Liberty uzavře jednu z koksárenských baterií.
            Liberty uzavře jednu z koksárenských baterií.
              Hutní podnik Liberty Ostrava uzavře během několika měsíců jednu ze tří koksárenských baterií. Podle vedení firmy je výroba neefektivní a vzhledem k přebytku kapacit na trhu ztrátová. Krok by neměl mít vliv na zaměstnanost. Odbory krok kritizují, podle nich ohrožuje prvovýrobu v podniku.
              09:07
              Při stavbě baterie našli protiletecký kryt.
              Při stavbě baterie našli protiletecký kryt.
                V Ostravě Vítkovicích dokončují stavbu obří baterie. Největší v České republice. Při její výstavbě odhalili podzemní kryt civilní obrany. Památkáři ho chtějí zachovat.
                11:45
                Heimstaden láká ženy do řemesel.
                Heimstaden láká ženy do řemesel.
                  Nedostatek žen na řemeslných pozicích. Podle sociologů ve společnosti stále přetrvává názor, že se jedná o čistě mužskou profesi. Tuto představu se snaží vyvrátit společnost Heimstaden svým Dnem otevřených dveří. Ten cílil právě na ženy a představil jim, co vše obnáší práce malířky, údržbářky nebo třeba zednice.
                  14:17
                  Další autobusy pro Konotop.
                  Další autobusy pro Konotop.
                    Další naftové autobusy, které daroval Dopravní podnik Ostrava, odjely na Ukrajinu. Ve městě Konotop na severovýchodě Ukrajiny nahradí vozidla, která od počátku konfliktu musela sloužit válečným účelům. Dohromady už do země napadené ruskou agresí putovalo deset ostravských autobusů.
                    15:13
                    Menší zájem o Milostivé léto
                    Menší zájem o Milostivé léto
                      Lidé v obtížné životní situaci mají v rámci takzvaného Milostivého léta už potřetí možnost zbavit se dluhů vůči státu. Příležitosti mohou využít od začátku července do konce listopadu, letos se ale týká užšího okruhu dluhů. Některé poradny tak evidují menší zájem.
                      17:45
                      SOCIÁLNÍ SÍTĚ: Zákaz koupání v Plumlovské přehradě. / Ve shořelém autě našli tělo.
                      SOCIÁLNÍ SÍTĚ: Zákaz koupání v Plumlovské přehradě. / Ve shořelém autě našli tělo.
                        Hygienici dočasně zakázali koupání v Plumlovské přehradě u Prostějova. Kvalita vody ve vodní nádrži se výrazně zhoršila. / Včera odpoledne hasiči v Olomouci likvidovali požár auta. To hořelo na parkovišti. Hasiči zasahovali v dýchací technice. Po ukončení hasebních prací našli uvnitř kabiny auta ohořelé lidské tělo.
                        18:23
                        Převod techniky dobrovolným hasičům.
                        Převod techniky dobrovolným hasičům.
                          O minimálně 30 centimetrů musí dobrovolní hasiči z Dolní Lomné na Frýdecko-Místecku snížit podlahu ve zbrojnici. Důvodem je staronová cisterna, kterou sbor získal od sousedního Bukovce, a která se do zbrojnice nevejde.
                          21:10
                          Noc pro netopýry v jeskyni Na Špičáku.
                          Noc pro netopýry v jeskyni Na Špičáku.
                            V jeskyni Na Špičáku na Jesenicku začíná Mezinárodní noc pro netopýry. Zájemci se tam dozví podrobnosti o životě nejen netopýrů, ale i vrápenců. Čeká je také prohlídka podzemí. Hostem Událostí v regionech: zoolog Jiří Šafář z agentury ochrany přírody a krajiny.
                            Přehrát celé video
                            Události v regionech (Ostrava) - 21. srpna 2023
                            Stopáž25 minut
                            Další díl
                            21. srpna 2023

                            Přehled dílů

                            4627 dostupných
                            Události v regionech (Ostrava) - 30. srpna
                            Stopáž25 minut

                            30. srpna

                            Chytré meteostanice v Jeseníkách — Chytré meteostanice v Jeseníkách — Konec prázdnin na silnicích — Výstraha před požáry — Spor o plochu pro logistické centrum v Mošnově — Koncert pro vyhořelou ZŠ v Českém Těšíně — Koncert pro vyhořelou ZŠ v Českém Těšíně — Rekonstrukce rybníků v Čechách pod Kosířem — Autobusy na objednávku na Lipnicku — Přehled sociálních sítí — Začíná stavba obchvatu Bruntálu — Dopravní opatření při Beskydské sedmičce — Začíná závod Beskydská sedmička

                            30. 8. 2024 na ČT1
                            Události v regionech (Ostrava) - 29. srpna
                            Stopáž25 minut

                            29. srpna

                            Kůrovec na ústupu — Kůrovec na ústupu — Policisté v Olomouckém kraji řeší podvodné SMS — Policisté odkryli síť falešných e-shopů — Modernizace Odborného léčebného ústavu Paseka — 80 let od bombardování Ostravy — Památník bombardování Ostravy — Výuka hospodaření s penězi u dětí — Výběr ze sociálních sítí ČT — Workshop jak pracovat s krajinou — Hornická Ostrava objektivem Rudolfa Jandy

                            29. 8. 2024 na ČT1
                            Události v regionech (Ostrava) - 28. srpna
                            Stopáž25 minut

                            28. srpna

                            Problémy digitalizace stavebního řízení trvají — Problémy digitalizace stavebního řízení trvají — Zubaře nemá v MS kraji 150 tisíc lidí — Těžký průmysl je pro obyvatele důležitý — Vyhlídka na kostele v Bruntále — VOP CZ má problémy s informačním systémem — V Markvartovicích řeší stavbu třídírny odpadů — V Markvartovicích řeší stavbu třídírny odpadů — Vytopená základní škola v Havířově — Začíná Svatováclavský hudební festival

                            28. 8. 2024 na ČT1
                            Události v regionech (Ostrava) - 27. srpna
                            Stopáž25 minut

                            27. srpna

                            Školy se připravují na nový školní rok — Novinky ve školním roce 2024 — Končí páté kolo dotací na výměnu kotlů — Končí páté kolo dotací na výměnu kotlů — Univerzita Palackého prohrála soud a musí platit — Sklizeň brambor o několik týdnů dříve — Návrat exponátů do uničovského muzea — Schválení smluv o tollingu v Liberty — Výběr ze sociálních sítí ČT — Velký zájem o sdílená kola — 160 let od úmrtí geologa Ludwiga Hoheneggera

                            27. 8. 2024 na ČT1
                            Události v regionech (Ostrava) - 26. srpna
                            Stopáž25 minut

                            26. srpna

                            Zdravotní stav lidí ve vyloučených lokalitách — Zdraví lidí ve vyloučených lokalitách — Český a polský Těšín řeší bezdomovectví spolu — Začaly dlouhodobé opravy silnic — Myslivec půjde před soud za zabití pytláka — Pobyty na léčbu dětské obezity — Začíná sklizeň chmele — Výběr ze sociálních sítí ČT — Nákupy školních potřeb — Vliv technologií na vývoj řeči dětí — 85 let od jablunkovského incidentu

                            26. 8. 2024 na ČT1
                            Události v regionech (Ostrava) - 23. srpna
                            Stopáž25 minut

                            23. srpna

                            23. 8. 2024 na ČT1
                            Události v regionech (Ostrava) - 22. srpna
                            Stopáž25 minut

                            22. srpna

                            Snížení rozpočtů škol — Jednání o platech ve školství — Znalci k záplavám v Brodku u Přerova — FAU zrušil omezení Vítkovice Steel — Jednání o navýšení platů hasičů — Bilance zásahů horských záchranářů — Zkoušky vody v Jánských Koupelích — Mistrovství ČR hasičů v Olomouci — Rekonstrukce těšínských škol po požáru — Výběr ze sociálních sítí ČT — Propojení krajů cyklostezkou — Nová sbírka básníka Petra Hrušky

                            22. 8. 2024 na ČT1
                            Události v regionech (Ostrava) - 21. srpna
                            Stopáž25 minut

                            21. srpna

                            Větší podpora dřevostaveb — Soud kvůli povodni v Brodku u Přerova — Vítkovické slévárny čekají na nového majitele — Stěhování superpočítače Salomon — Utonulý v pískovně na Uničovsku — Mistrovství světa v rýžování zlata — 56. výročí okupace Československa — Výročí srpna 1968 v Prostějově — Demolice komínu ve Frýdku-Místku — Výběr ze sociálních sítí ČT — Rekonstrukce Knihovny města Ostravy

                            21. 8. 2024 na ČT1
                            Události v regionech (Ostrava) - 20. srpna
                            Stopáž25 minut

                            20. srpna

                            Část Liberty bude financovat J. Strnad — Liberty bude financovat firma J. Strnada — Podpora pro bývalé zaměstnance Liberty — Dopravní komplikace v centru Olomouce — Povolení pro VRT Brno-Přerov — NSS ke stížnosti ohledně Šantovky Tower — Příprava demolice komína v Místku — Skoky o tyči v centru Opavy — Proměna lesů po kalamitě — Rekonstrukce náměstí v Konici — Příběhy pamětnic z Klimkovic — Výběr ze sociálních sítí ČT — Rekonstrukce Domu setkávání v Travné — Podvodníci obrali muže o 3,5 mil. Kč — Obrazy Bez tváře v Domě umění

                            20. 8. 2024 na ČT1
                            Události v regionech (Ostrava) - 19. srpna
                            Stopáž25 minut

                            19. srpna

                            Dopravní omezení v Ostravici — Opravy a demolice mostů v Ostravě — Dostavba posledního úseku D1 — Rezignace náměstka hejtmana Unucky — Zranění cylistů v Jeseníkách — Kontroly letních táborů — Útoky vlků na Jablunkovsku — Návrat českých hasičů z Řecka — Přípravy dnů NATO 2024 — Výběr ze sociálních sítí ČT — Kiss syndrom u kojenců — Nastává tzv. modrý úplněk — Zemřela hlasatelka Eva Mudrová

                            19. 8. 2024 na ČT1

                            Události v regionech (Ostrava) na sociálních sítích

                            Napište nám