Plavba kolem světa


Expedice PORT

Zpráva z konce světa

15. 6. 2012

Koncem srpna vyplul z jihoanglického Falmouthu kapitán Petr Ondráček na odvážnou plavbu. Jako jediný muž na palubě své 8,5 metrů dlouhé plachetnice Singa chtěl obeplout celý svět, a to v oblasti největších bouří – kolem 40. stupně jižní zeměpisné šířky. Podaří se kapitánu Ondráčkovi překonat světový rekord v délce plavby – zatím 313 dní? Petra a jeho Singu však provázela spousta technických potíží. Neptun pak připravil nejtěžší zkoušky vytrvalosti v podobě vichrů a bouří. Ukázalo se, jak obtížné je i v době kosmických letů pokořit sílu oceánu.

» Více


Informační technologieGeografieTéma

Singa IV - poslední zpráva

30. 3. 2012

Koncem srpna vyplul z jihoanglického Falmouthu kapitán Petr Ondráček na odvážnou plavbu. Jako jediný muž na palubě své 6,5 metrů dlouhé plachetnice Singa chtěl obeplout celý svět, a to v oblasti největších bouří – kolem 40. stupně jižní zeměpisné šířky. Podaří se kapitánu Ondráčkovi překonat světový rekord v délce plavby – zatím 313 dní?

» Číst více


Informační technologieMedicínaGeografieExpedice PORT

Singa III – zpráva z Austrálie

2. 3. 2012

Minule jsme Petra opustili, když slavil vánoce asi 900 km na jihovýchod od mysu Dobré naděje. Je konec února. Za necelé dva měsíce Singa překonala přes 7 000 kilometrů Indickým oceánem. Kapitán Ondráček se dostal do oblasti zvané „řvoucí čtyřicítky“. Kromě vln se musí poprat s poruchami technologií i se svými nemocemi.

» Číst více


ChemieInformační technologieElektrotechnikaGeografieMichaelovy experimentyTéma

Na palubě Singy aneb Plavba kolem světa II

13. 1. 2012

V polovině září loňského roku vyplul z jihoanglického Falmouthu na svou sólovou plavbu kolem světakapitán Ing. Petr Ondráček na malé plachetnici Singa. Od odvysílání našeho prvního bloku o tomto odvážném podniku Singa urazila už téměř šest tisíc kilometrů. V unikátních záznamech se podíváme přímo na palubu plachetnice. Její osamělý kapitán nám přiblíží, jak plavba probíhá, budeme svědky nočníhopřekročení rovníku, každodenního vysílání údajů o plavbě pomocí satelitního spojení k nám do Evropy i odebírání vzorků pro monitoring kapitánova zdravotního stavu. Abychom se na tyto aktivity podívali zblízka, jejich co nejvěrnější simulaci vám předvedou Michael s Filipem na palubě skutečného plavidla, ovšem v Praze pod vyšehradskou skalou. Uvidíte zpracování zaslaných dat na katedře telekomunikační techniky Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze. Michael vám přitom ukáže, jak ohřívat jídlo pomocí exotermických reakcí.

» Číst více


Informační technologieTéma

S plachetnicí sám kolem světa

23. 9. 2011

Koncem srpna vyplul poprvé z jihoanglického Falmouthu na odvážnou plavbu kapitán Petr Ondráček. Jako jediný muž na palubě své 8,5 metrů dlouhé plachetnice Singa chce obeplout celý svět, a to v oblasti největších bouří – kolem 40. stupně jižní zeměpisné šířky. U jeho vyplutí jsme byli s kamerou a zveme vás k prohlídce Singy. Jaké navigační prostředky bude kapitán Ondráček používat? Jak se bude dorozumívat s pevninou? Jakou stravu na palubě má, aby mu vydržela po celý ten rok? Jak bude sledovat svůj zdravotní stav a sám bojovat s případným onemocněním? Podaří se kapitánu Ondráčkovi překonat světový rekord v délce plavby – zatím 313 dní? Když byla Singa uprostřed Biskajského zálivu, došlo na větrném generátoru na palubě lodi k poruše. Kapitán Ondráček se rozhodl vrátit se zpět do Falmouth a vadný generátor vyměnit. Podruhé vyplul z Falmouth s odlivem minulou neděli 18.9. ráno. Tento dramaticky vývoj jsme v našem prvním příspěvku o plavbě Singy kolem světa už nemohli zachytit.

» Číst více