Popularizace vědy


ŠkolstvíVzděláváníTéma

O důležitosti vzdělávání

22. 6. 2012

V tomto posledním vydání populárně vědeckého magazínu PORT budeme pátrat po významu propracované koncepce vzdělávání – a to v zemi, kde se vzdělávání rozsáhle věnují, Velké Británii.

» Číst více


ŠkolstvíTéma

FameLab 2012 - Národní finále

18. 5. 2012

FameLab je zábavná soutěž pro mladé vědce a vědkyně, která jim nabízí šanci zlepšit svou schopnost vědu popularizovat. Tato soutěž, kterou organizuje Britská rada, si zároveň klade za cíl přinést publiku aktuální ukázky toho, čím se současná věda zabývá. Soutěže se mohou zúčastnit studenti, studentky, vědečtí a pedagogičtí pracovníci starší 21 let, pracující nebo studující v České republice v oblasti matematiky, medicíny, technických oborů a přírodních věd. Zavítáme nyní na národní kolo.

» Číst více


BiologieFyzikaChemieSoutěž mladých vědcůVzdělávání

FameLab

4. 5. 2012

FameLab je zábavná soutěž pro mladé vědce a vědkyně, která jim nabízí šanci zlepšit svou schopnost vědu popularizovat. Tato soutěž, kterou organizuje Britská rada, si zároveň klade za cíl přinést publiku aktuální ukázky toho, čím se současná věda zabývá. Soutěže se mohou zúčastnit studenti, studentky, vědečtí a pedagogičtí pracovníci starší 21 let, pracující nebo studující v České republice v oblasti matematiky, medicíny, technických oborů a přírodních věd. Zavítáme nyní na druhé oblastní kolo.

» Číst více


ŠkolstvíS Michaelem za…

FameLab – mezinárodní kolo

1. 7. 2011

FameLab je zábavná soutěž pro mladé vědce a vědkyně, která nabízí možnost zlepšit schopnost vědu popularizovat. Zároveň si klade za cíl přinést publiku aktuální ukázky toho, čím se současná věda zabývá. Tato soutěž, kterou pořádá Britská rada a nadace Karla Janečka, má už i v České republice za sebou své finále. Nyní vás zavedeme na mezinárodní finále FameLabu v anglickém Cheltenhamu, kde cenu publika získal náš vědec Michal Babič z Institutu makromolekulárních chemie.

» Číst více


ŠkolstvíS Michaelem za…

FameLab - národní kolo

3. 6. 2011

FameLab – soutěž mladých vědců, kteří se rozhodli popularizovat svůj vědní obor, má už i v České republice za sebou dvě oblastní kola. Vstupte s námi do zaplněného sálu Dejvického divadla, kde se 8.
května konalo národní finále FameLabu. Deset statečných se tu utkalo se svým tříminutovým vystoupením před příznivci vědy a samozřejmě před čtveřicí porotců. Přiblížíme vám i speciální kurz vystupování a dovednosti sestavit a vyprávět příběhy, který finalisté pod vedením expertů absolvovali tři týdny před finálovým večerem na půvabném zámku v Liblicích. V závěru se dozvíte, kdo v Dejvicích zvítězil a kdo bude reprezentovat Českou republiku na mezinárodním finále FameLabu v anglickém Cheltenhamu v červnu
letošního roku.

» Číst více


ŠkolstvíS Michaelem za…

FameLab - II. české kolo

29. 4. 2011

FameLab se na II. oblastní kolo – pro Moravu a Slezsko - vydal do Zlína. A my samozřejmě s ním, abychom i zde sledovali a zaznamenali témata a úroveň vystoupení mladých vědců – popularizátorů, kteří se do prvního ročníku českého FameLabu přihlásili. I tentokrát byl v porotě náš Michael spolu se svými dvěma kolegy.

» Číst více


ŠkolstvíMladí vědciS Michaelem za…

FameLab - I. české kolo

22. 4. 2011

Tentokrát budeme Michaela doprovázet v jeho netypické roli - jako člena poroty prvního oblastního kola mezinárodní soutěže FameLab. Úkolem soutěžících mladých vědců je v omezeném čase tří minut poutavě a srozumitelně seznámit se svým vědním oborem, se zaměřením své práce, jejími výsledky i možným praktickým využitím. Michael spolu s kolegy z poroty i diváky v sále pražské Malostranské besedy vyberou pětici postupujících do českého národního kola FameLabu v květnu v Praze.

» Číst více