Zdroje energie


EnergetikaExperimentMichaelovy experimenty

Tajemství energie

29. 12. 2010

Michaelův pracovní čas – to nejsou jen nespočetné hodiny v jeho laboratoři a pak natáčení našeho Portu. Se stejným zaujetím a nasazením připravuje pro studenty našich středních škol přednášky, spojené s mnoha názornými, přitažlivými a samozřejmě zábavnými experimenty. V tomto vydání jsme pro vás přinesli výběr nejzajímavějších částí z přednášky o tom, odkud pochází energie, která je všude kolem nás a kterou se člověk postupně naučil získávat a využívat. A také o tom, z jakých zdrojů budeme získávat energii v budoucnosti.

» Číst více


EkologieFyzikaSlunceKoncentrátorMichaelovy experimenty

Energie ze Slunce

9. 12. 2009

Naše Slunce je neobyčejným zdrojem energie. Když svítí, na každý metr čtvereční naší zahrady v průměru dopadá zhruba tisíc Joulů za vteřinu, což například stačí na provoz mikrovlnky. S trochou kreativního konstruktérství můžeme zaměřit a soustředit tuto energii tak, abychom dosáhli větších výkonů. Přidejte se k Michaelovi a vyrobte si vlastní domácí sluneční koncentrátor, kterým si budete moci opéci topinku, a to dokonce i v zimních dnech.

» Číst více


FyzikaVítrMichaelovy experimenty

Energie z větru

14. 10. 2009

Doba spalování fosilních paliv se blíží svému konci. Technici na celém světě zkoumají nejrůznější energetické zdroje, které by byly obnovitelné a přátelské k životnímu prostředí. K takovým zdrojům patří i vítr. S Michaelem si doma postavíme vlastní větrník a spočítáme si, kolik energie vyrobí. Staňte se chytrými ekology díky další epizodě fascinující vědy aplikovatelné v domácnosti.

» Číst více