Experiment


SociologieVěda a uměníTéma

Cíl: Hra

7. 1. 2011

Úžasná laboratoř řízeného chaosu. Výjimečná a strhující atmosféra prostoru společného experimentu v Mánesu, kde zmatek a destruktivita nejsou nijak potlačovány. Unikátní Krystalíza, kolektivní krajina představ, se rozrůstá pod rukama návštěvníků interaktivní expozice s všeříkajícím názvem PLAY. Ta je novým pokračováním celosvětově úspěšného projektu Orbis pictus aneb… Do hry jsou vtaženy děti, dospívající, dospělí i senioři. PLAY totiž staví na imaginaci, fantazii a tvořivosti, kdy dotýkat se exponátů, vstupovat do nich, dotvářet je a hrát si s nimi je nejen dovoleno, ale přímo vyžadovánoOtcové zapomínají děti u hromádek trubek a sami se vrhají na přístroje. Matky odkládají batolata u stroje na kuličky a podléhají nutkání k rukodělným činnostem. Autoři strojů se pohybují mezi lidmi a opravují drobné závady. Věda a umění se dotýkají v experimentu.

» Číst více


AstronomieFyzikaHistorieChemieMichaelovy experimenty

The Best of 2010

7. 1. 2011

V posledním vydání letošního roku přinášíme výběr nejzajímavějších i nejkurióznějších Michaelových experimentů roku 2010.

» Číst více


EnergetikaZdroje energieMichaelovy experimenty

Tajemství energie

29. 12. 2010

Michaelův pracovní čas – to nejsou jen nespočetné hodiny v jeho laboratoři a pak natáčení našeho Portu. Se stejným zaujetím a nasazením připravuje pro studenty našich středních škol přednášky, spojené s mnoha názornými, přitažlivými a samozřejmě zábavnými experimenty. V tomto vydání jsme pro vás přinesli výběr nejzajímavějších částí z přednášky o tom, odkud pochází energie, která je všude kolem nás a kterou se člověk postupně naučil získávat a využívat. A také o tom, z jakých zdrojů budeme získávat energii v budoucnosti.

» Číst více


BiologieChemieSůlBílkovinyTéma

Sůl v lidském těle

28. 3. 2009

Člověk jako součást živočišné říše vděčí za svůj vznik oceánu. Vzpomínku na svou tři a půl miliardy let starou minulost si nese ve svých tkáních. Slanost našich tělních tekutin totiž odpovídá slanosti prehistorického oceánu. Zkoumat vliv solí na bílkoviny – stavební kameny organizmů, začal už před 120 lety v Praze německý chemik Franz Hoffmeister. Na jeho práci dnes navazují chemici z týmu docenta Pavla Jungwirtha z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR. Pomocí speciálních simulací zkoumají, jak se chovají solné ionty například v buňkách nebo v aerosolových částicích v atmosféře.

» Číst více