Zvuk


MatematikaHudbaMichaelovy experimenty

Matematika hudby

10. 2. 2012

Většinu z nás ještě překvapuje zjištění, že i hudba se svými vášněmi a city je založená na matematických vztazích. Michael s Filipem se rozhodli, že se na magii hudby podívají vědeckýma očima.

» Číst více


FyzikaOheňMichaelovy experimenty

Rubensova trubice

8. 4. 2011

Spojení zvuku a ohně. Rubensova trubice zobrazuje akustický tlak pomocí plamínků hořícího plynu. Plyn uniká z řady drobných otvorů vyvrtaných podél trubice. Na jednom konci je trubice uzavřena, na druhém je laditelný zdroj vlnění. Dá-li se Michael do řeči, velikost plaménků v trubici se mění, takže jeho hlas můžeme nejen slyšet, ale i vidět. Jak je to možné?

» Číst více


BiologieFyzikaSmyslyMichaelovy experimenty

Slyšíš mě?

11. 2. 2011

Člověk je schopen zachytit i droboučké změny tlaku vzduchu. Naše mozky tyto změny vyhodnocují jako zvuk. Umí to tak dobře, že rozliší i drobné kolísání v šumu pozadí a zaznamená falešnou notu v symfonii. Poté, co Michael předvede základy zvuku, ukáže také, jak svůj vlastní mozek oklamat jednoduchých pokusem, ke kterému nepotřebujeme nic jiného, než hrneček, dvě nálevky, hadici a troubu.

» Číst více


FyzikaSvětloMichaelovy experimenty

Přenos hlasu po paprsku

17. 3. 2010

Světlo se šíří jako vlny. A tyto vlny mohou nést spousty nejrůznějších informací. Světelné vlny využíváme k přepínání televizních programů, nebo k surfování po internetu. Michael vám ukáže, jak si vyrobit vlastní přístroj, který přenese váš vlastní hlas po paprsku světla. Buďte si jisti, že vlastnostmi světla budete ohromeni – ale i tím, co s ním lidé mohou podnikat, pokud ho pochopí.

» Číst více


BiologieEkologieVelrybyDelfínImpact – ze zahraničí

Smrtící zvuk

9. 12. 2009

Jako každé přirozené prostředí i podmořský ekosystém je ovlivňován rovnováhou mezi různými organizmy, které v nich žijí. Jakékoli přerušení potravinového řetězce tedy přináší závažné důsledky pro mnoho druhů. A hrozeb je velké množství. Nebezpečný je obzvláště jeden druh znečištění způsobený člověkem: hluk. Jak působí na velryby a delfíny?

» Číst více


FyzikaChemieTekutinyViskozitaMichaelovy experimenty

Prapodivné kapaliny

9. 9. 2009

Michael nám připomene několik tekutin, jako jsou laky, asfalty, odpadníkaly nebo tělní tekutiny, pro které neplatí Newtonův zákon viskozity. Na speciální tekutině – vodní suspenzi škrobu – nám přiblíží, v čem spočívá jejich záhadné chování. A s využitím objevu dalšího Michaela – Faradaye a jeho stojatého vlnění - a také rychloběžné kamery, uvidíme, co s nenewtonskou tekutinou dokáže na membráně reproduktoru udělat patřičně upravený zvuk.

» Číst více


FyzikaVibraceŠíření vlnMichaelovy experimenty

Zpívající trubičky a řvoucí pohár

3. 12. 2008

Zvuk se přenáší na dálku pomocí vibrací. Pojďte a zahrajte si s Michaelem – budou vám k tomu stačit jen předměty z domácnosti a vzduch kolem vás. Donutíte společně staré trubky z plastu zpívat a papírové pohárky řvát. Přitom se dozvíte, jak to všechno vlastně funguje. Uslyšíte také, co se stane, když nepoužijete k šíření vln vzduch, tedy kyslík a dusík, ale mimozemskou směs hélia a dalších plynů. Připravte se na něco, co jste ještě v životě neslyšeli!

» Číst více