Klimatické změny


MatematikaImpact – ze zahraničí

Jak vznikají mraky

9. 9. 2011

Evropští vědci se zaměřili na výzkum oblačnosti – její vývoj totiž dopadá na změny klimatu. Jediný nástroj meteorologů pro poznání budoucnosti představují nejrůznější klimatické modely – ty však dávají odlišné odpovědi. A tyto rozdíly vznikají právě díky neznalosti výškového rozložení oblačnosti. Vědci nyní používají údaje z nových satelitů, díky nimž se klimatické modely značně zpřesňují.

» Číst více


EkologieOxid uhličitýGlobální oteplováníTéma

Závěrečné odpočítávání

16. 12. 2009

Život kolem nás běží zdánlivě „v normálu“. Přesto nám všem zbývá už jen něco málo přes sedm let do okamžiku, z něhož nebude cesta zpět. Podle klimatologů zbývá právě tolik času, abychom zachránili pozemské klima, než se začne zhoršovat v důsledku stoupající teploty. Viníkem jsou ovšem stoupající emise hlavního skleníkového plynu – oxidu uhličitého. Zblízka se podíváme na fakta o největší výzvě, před níž kdy lidstvo stálo, a s autorem knihy „Šest stupňů: budoucnost na teplejší planetě“, Markem Lynasem, si přiblížíme vize Země za stoupající teploty.

» Číst více


BiologieArktidaFlóra a faunaExpedice PORT

Arktida botanická

21. 2. 2009

V Arktidě probíhají dramatické změny. Základna Jihočeské univerzity na Svalbardu proto sleduje nejen úbytek zalednění, ale i jak na něj reagují živé organizmy. Doc. Ing. Josef Elster, CSc., zkoumá hlavně sinice a řasy a jeho práce je součástí velkého mezinárodního arktického projektu „Biologická a klimatická diverzita Arktidy“. Jak jsou výzkumy daleko? Co se podařilo zjistit? Vědci se obávají, že za sto let může být daleký sever bez sněhu a ledu. Jak se daří v prostředí Arktidy vyšším rostlinám, přiblíží členka expedice RNDr. Jitka Klimešová, CSc., která našla lokalitu, kde se již v roce 1936 uskutečnila vegetační studie. Čeští botanici ji zopakovali a zjistili, že za sedmdesát let došlo jen k minimálním změnám. Pruh vegetace je víceméně stále stejný, což je vzhledem k proměnám v Arktidě velmi zajímavé. Jednotlivé skupiny pracující v terénu se také musí připravit na napadení ledními medvědy.

» Číst více


FyzikaMeteorologické extrémyOheňMichaelovy experimenty

Hurikán v lahvi a ohnivé tornádo

10. 1. 2009

Globální klimatické změny vedou ke stále větším meteorologickým extrémům, jako jsou například i hurikány. Michael vysvětlí, jak tyto tropické cyklony vznikají a předvede jejich fyzikální podstatu v lahvi. Lesní požáry jsou zase způsobeny dlouhými obdobími sucha a představují další projev klimatických změn. Michael ukáže, proč se tyto ohně tak rychle šíří a doslova „přeskakují“ ze stromu na strom.

» Číst více


GeologieDoba ledováPrvohoryTéma

Týden vědy a techniky - Cesta do doby ledové

5. 11. 2008

Již po sedmé se bude od 3. do 9. listopadu 2008 konat Týden vědy a techniky, v němž chce pořadatel akce, Akademie věd ČR, přiblížit veřejnosti a především studentům vědu jako vzrušující dobrodružství poznávání, ukázat pestrost vědeckých oborů, v ústavech Akademie zastoupených. Letošní rok probíhá ve znamení Roku planety Země. Prostřednictvím stop v terénu se vrátíme na Zemi před 400 milióny let a budeme srovnávat tehdejší velkou dobu ledovou s posledním zaledněním Země a se současnou klimatickou změnou.

» Číst více