Oxid uhličitý


ChemieInformační technologieInfrakameraSkleníkový efektMichaelovy experimenty

Vánoční oxid uhličitý

16. 12. 2009

O skleníkovém efektu již určitě všichni slyšeli, ale už jste ho někdy viděli? Michael se jej pokusí zobrazit a k tomu použije oxid uhličitý a infračervenou kameru. Nakonec ještě předvede, jak si vyrobit vlastní hasicí přístroj na záchranu vánočního stromečku.

» Číst více


EkologieKlimatické změnyGlobální oteplováníTéma

Závěrečné odpočítávání

16. 12. 2009

Život kolem nás běží zdánlivě „v normálu“. Přesto nám všem zbývá už jen něco málo přes sedm let do okamžiku, z něhož nebude cesta zpět. Podle klimatologů zbývá právě tolik času, abychom zachránili pozemské klima, než se začne zhoršovat v důsledku stoupající teploty. Viníkem jsou ovšem stoupající emise hlavního skleníkového plynu – oxidu uhličitého. Zblízka se podíváme na fakta o největší výzvě, před níž kdy lidstvo stálo, a s autorem knihy „Šest stupňů: budoucnost na teplejší planetě“, Markem Lynasem, si přiblížíme vize Země za stoupající teploty.

» Číst více


EkologieEnergetikaGeologieGlobální oteplováníSkleníkový efektUchovávání uhlíkuImpact – ze zahraničí

Past na uhlík

2. 9. 2009

Oxid uhličitý pocházející ze spalování fosilních paliv značně přispívá ke globálnímu oteplování. Zvýšení množství oxidu uhličitého v atmosféře brání úniku tepla do vesmíru a zahřívá naši planetu. Ale co kdybychom CO2 zachytili dříve, než unikne? Přesně o to nyní usilují evropští vědci a technici. Podstata této koncepce spočívá v tom, že se zachytí CO2 pocházející z elektráren a jiných závodů založených na spalování uhlí a uloží se hluboko do země. U německé elektrárny „Schwarze pumpe“ již vytvářejí 800 metrů dlouhý vrt do míst, kde se kdysi nacházel zemní plyn – a kam se zanedlouho začne vhánět oxid uhličitý. Podobná vhodná úložná místa se nacházejí v pobřežních vodách, kde těžil zemní plyn. Vědci odmítají námitky, že tento postup znamená zahrávat si s přírodou. Vždyť tyto útvary bezpečně uchovávaly ropu a zemní plyn po milióny let!

» Číst více


FyzikaChemiePokusy ve školeMichaelovy experimenty

Michael a CO2 v Litovli

30. 5. 2009

Litovel – půvabné městečko s pozoruhodnou historií, vzdálené jen několik kilometrů od Olomouce. Cílem je gymnázium zdejšího slavného rodáka – Jana Opletala. Michael totiž své pokusy s oxidem uhličitým bude předvádět právě zde. Nejdříve ovšem začne úvahou o roli vědy v dnešním i zítřejším světě a pak bude pokračovat exkurzí po mnoha podobách uhlíku a jeho sloučenin na naší planetě.

» Číst více


ChemieUhlíkový cyklusMichaelovy experimenty

Proměny CO2

1. 10. 2008

Molekula oxidu uhličitého se stává stále důležitější. Slyšíme o ní z rozhlasu i televize, píše se o ní v novinách. Jak ale vlastně vypadá? Michael vás provede chemií a fyzikou CO2 a ukáže, jak znalost chemie této molekuly umožní její zachycení a přeměnu na odlišnou sloučeninu.

» Číst více


DopravaChemiePůvod uhlíkuUhlíkový cyklusMichaelovy experimenty

Jak plout proti větru?

10. 9. 2008

Dnes nás Michael pozve k rozlehlé hladině šumavského Lipna. V hlavní roli bude tentokrát vítr. Nejprve si vysvětlíme, jak proudění vzduchu vlastně vzniká. Připomeneme si dávnou tradici v praktickém využívání větru i jako zdroje pohonu pro nejstarší druh dopravy – lodě. Jenže co když fouká zrovna opačně, než kam chceme plout? Na palubě malé jachty nám Michael spolu s jachtařkou Míšou prakticky předvedou, že i proti větru se dá plout.

» Číst více