Mladí vědci


ŠkolstvíPopularizace vědyS Michaelem za…

FameLab - I. české kolo

22. 4. 2011

Tentokrát budeme Michaela doprovázet v jeho netypické roli - jako člena poroty prvního oblastního kola mezinárodní soutěže FameLab. Úkolem soutěžících mladých vědců je v omezeném čase tří minut poutavě a srozumitelně seznámit se svým vědním oborem, se zaměřením své práce, jejími výsledky i možným praktickým využitím. Michael spolu s kolegy z poroty i diváky v sále pražské Malostranské besedy vyberou pětici postupujících do českého národního kola FameLabu v květnu v Praze.

» Číst více


SoutěžTéma

Mladí a talentovaní

25. 11. 2009

Každý rok probíhá v Evropě soutěž mladých vědců, která má podporovat myšlenku mezinárodní spolupráce a výměny vědeckých poznatků. Finále soutěže se uskuteční vždy v jiném státě Evropské unie – loni jej hostila dánská Kodaň. Představíme několik mladých vědců a jejich projektů, se kterými do Kodaně přijeli.

» Číst více


TechnikaNadaní studentiMotocykly DucatiKluzná spojkaTechnosféra

Kluzná spojka

14. 5. 2008

Jaká bude další generace mladých vědců? Budou mezi ně patřit obzvláště nadané děti, nebo „jen“ pilné děti? A budou schopné řešit problémy 21. století? Postupně se seznámíme s pěti mladými talentovanými lidmi ze čtyř zemí. Tentokrát představíme Josefa Valihracha a Tomáš Nevídala z České republiky, kteří milují motocykly italské firmy Ducati. A právě součástí jejich vědeckého projektu bylo pomoci vyvinout novou revoluční kluznou spojku pro závodní stroje.

» Číst více