BiologieZoologieMexikoLeguániKrokodýliTropický lesPapoušciExpedice PORT

Viva Natura

11. 6. 2008

Fauna Mexika je velice bohatá a živočichové, kteří zde žijí na zápražích domů, by se v Čechách stali ozdobou zoologických zahrad – a přitom málokdo z Mexičanů ví, jaké vzácnosti se vyskytují poblíž něho. V příspěvku, který volně navazuje na naši nedávnou reportáž o keporkacích, jsme se vydali s Portem po stopách knihy Viva Natura, kterou napsal český zoolog a fotograf Petr Myška o fauně západního pobřeží Mexika. Publikace nás zavede do tajemného tropického lesa, za všudypřítomnými leguány, i na ranč, kde se starají o vzácné papoušky ara vojenské, zabavené pytlákům. Čeká nás též dramatický výlet za krokodýly, kteří žijí poblíž lidí a dokonce třeba na golfovém hřišti. A Petr Myška bude po skončení reportáže čekat na vaše dotazy online přímo na chatu z Mexika!

Dnes začínáme opět v Mexiku. Minule nás tady u Tichého oceánu v Puerto Vallarta zajímali hlavně keporkaci. Ale západní pobřeží Mexika nejsou jen velryby. Nabízí mnohem víc. Samozřejmě můžete do těchto míst přijet jako spousty turistů a pouze se opalovat na plážích, sledovat ruch na ulicích, nakupovat suvenýry, nebo využívat místní pohostinnosti. Tacos a tequila.

Mexiko patří mezi dvanáct států na světě, kde najdeme megadiverzi. To znamená, že v těchto zemích celkem žije až sedmdesát procent všech světových živočišných a rostlinných druhů. Takže pokud jste alespoň trochu pozorní, začne vás zajímat, co kolem sebe vidíte. Co se ve vaší blízkosti mihlo.

Petr Myška, zoolog a fotograf, Viva Natura, Mexiko: Já, když jsem přijel do Mexika v roce 2000 těsně po státnicích na vysoké škole, tak jsem tady viděl strašnou spoustu zvířat, které jsem v životě neviděl. Moc mě zajímalo je nějakým způsobem vyfotit, ale také je identifikovat, protože to občas bývá problém, takže jsem začal hledat specialisty v oboru, hledal jsem na internetu, po knihovnách a tak dále, posílal jsem e-maily různým známým, a podařilo se mi za nějakou dobu shromáždit docela pěkné souborné informace o mexické biodiverzitě. Tak jsem se rozhodl, že je nějakým způsobem budu publikovat.

Tak vznikla webová stránka Viva natura.

Petr Myška, zoolog a fotograf, Viva Natura, Mexiko: Má neuvěřitelné množství návštěvníků denně, a samozřejmě mnoho z nich jsou laici, kteří se ptají na velmi laické otázky, ale spousta z nich jsou specialisté, kteří třeba hledali fotografii málo známého druhu, a právě našli jí tady. Informace, kterou poskytujeme na internetové stránce, samozřejmě musí být správně, a jediným způsobem, jak se to dá dělat, je najít odborníka na tu kterou problematiku, zkonzultovat ho, snažit se dostat nejnovější informace. A potom je tady publikovat.

Pět let žije Petr Myška na západním pobřeží Mexika a zkoumá místí faunu. Svou vědeckou práci spojil se svým koníčkem, fotografováním. Díky webovým stránkám se seznámil se širokou vědeckou komunitou a zapojil se tu do několika vědeckých projektů. Jeho nejnovější počin je knižní podoba Viva Natury. Přehledný kapesní průvodce určený do terénu pro nejširší veřejnost.

Petr Myška, zoolog a fotograf, Viva Natura, Mexiko: Tato kniha je věnovaná těmto čtyřem druhům obratlovců v západním Mexiku. Obojživelníkům, plazům, ptákům a savcům západního Mexika. Najdeme v ní zvířata, která každý návštěvník, rezident nebo návštěvník místní zóny najde, nebo vidí vlastně každý den. Tady to okolí kolem Puerto Vallarta má neuvěřitelnou spoustu druhů, mnoho z nich je endemických, to znamená že se nevyskytují ani nikde jinde v Mexiku, ani na světě. Třeba krokodýl americký, toho najdeme na celém západním pobřeží až po Yucatán a tady v Puerto Vallarta je několik zachovalých populací. Spousta žab, želv, hadů, třeba i ten největší škrtič latinsko americký, což je hroznýš královský, tak na toho narazíte v okolí Puerto Vallarta.

Téměř se nechce věřit, že tady tolik zvířat kousek za Petrovým domem žije. Pojďme tedy po stopách Petrovi knihy. A uvidíme, co najdeme na mexickém zápraží. Koho jistě potkáte na každém kroku je leguán. Mohl by být klidně symbolem Mexika. Na západním pobřeží žije leguán černý a leguán zelený. Samci obou druhů mají hřebeny a laloky, které používají k signalizaci. Zelení leguáni rádi a velmi dobře šplhají po stromech. Černí zase žijí více na zemi.

Petr Myška, zoolog a fotograf, Viva Natura, Mexiko: Tohle je černý leguán ctenosaura pektinata, unikátní druh západního pobřeží Mexika. Je o trošku větší než zelený leguán. Tady toho dospělého samce tady vidím téměř denně.

Přísně teritoriální plazi. V dospělosti jsou vegetariáni, ale mláďata požírají někdy hmyz i jinou živočišnou potravu. Oba druhy leguánů jsou v Mexiku chráněné. Najdete je na kamenných zídkách, lezou ve větvích stromů, nebo se vyhřívají se na střeše vašeho domu.

Leguáni jsou asi nejoblíbenější šupinatí mazlíčci. Třeba do Spojených států se dováží až milión jedinců ročně. I přes snahu o jejich ochranu trpí především ztrátou původního prostředí a na mexickém venkově je dokonce domorodci bez zábran jedí. Maso prý chutná jako kuře. Existují také studie i zaběhnuté projekty leguáních farem.

Když se ohlédneme směrem od pobřeží, uvidíme hned za městem kopce Siera Madre. Na nich se rozprostírá tropický les.

Petr Myška, zoolog a fotograf, Viva Natura, Mexiko: Tady jsme relativně blízko pobřeží a ta vegetace, která se rozprostírá pod námi, je silně tropická vegetace, ale když se podíváme kousek nahoru, tak vidíme, že tamhle už začínají první hřbety, a kdybychom se dostali na druhou řadu hřbetů, tak tam už bychom našli i borovice a duby, a klima se rapidně mění s výškou. Tohle je takzvaný suchý tropický les, protože má relativně suché období během několika měsíců v roce. Takový les, jako je tenhle, má neuvěřitelnou spoustu druhů rostlin, spousta z nich určitě ještě nebyla popsána. Tento les obývá pět druhů kočkovitých šelem, počínaje těmi největšími, jako je jaguár a puma, těmi menšími, jako je ocelot, nebo jaguarundi. Specialisty na hady by jistě zajímalo, že tady v bezprostředním okolí můžeme najít až osmdesát druhů hadů.

Žijí tady jak jedovatí chřestýši, tak tenhle hroznýš královský, nebo třeba z dalších plazů tahle krásná aligátoří ještěrka. Viva Natura pokračuje příběhem z ptačí říše. Do blízkého vnitrozemí se vydáváme za endemickým papouškem arou vojenským. Na rozlehlém ranči právě probíhá schůze dobrovolných ochránců tohoto papouška. Ochrana přírody je v Mexiku v plenkách. A ara vojenský je ohrožen.

Petr Myška, zoolog a fotograf, Viva Natura, Mexiko: Bohužel je to velmi atraktivní zvíře a trpí jak ztrátou habitatu, což je celkem běžné u všech zvířat tady v okolí, tak také samozřejmě tím, že se lidem líbí a rádi si ho vezmou domů.

Tady v Puerto Vallarta je velký problém s pytláky, kteří vybírají hnízda arů vojenských. Tohle mládě nabízel pytlák ve městě za tisíc amerických dolarů. To už se vyplatí riskovat. A osiřelý ara teď bojuje o přežití.

Petr Myška, zoolog a fotograf, Viva Natura, Mexiko: Je to asi v dospělosti stejně velký zvíře, jako každý jiný ara, toto má podle místního specialisty mezi šesti a osmi týdny, připravuje se mu speciální potrava a až vyroste, tak se doufejme zařadí do nějakého chovného páru. On nebo jeho potomci budou mít šanci a vrátí se do místní přírody. Mexiko má velmi dobré ochranářské zákony. Problém ale, že jen na papíře, takže vláda samozřejmě vítá pomoc od dobrovolných skupin jako jsme my.

Porada skončila, ale ochrana arů vojenských teprve začíná. Ještě několik fotografií kolibříků, které tady majitelka ranče a milovnice opeřenců napájí. Šedesát úderů křídel za vteřinu. Pokud by se přepočítala dávka energie, kterou nasbírá kolibřík za jeden den, na lidská měřítka, vyšlo by, že průměrný člověk musí sníst 140 kg masa.

Pokračujeme zpátky k městu. Stále mne zneklidňuje vyprávění o krokodýlech. Skutečně tady žijí tak blízko lidí? Ale cedule u místní řeky Ameca nám ledacos napovídají.

Petr Myška, zoolog a fotograf, Viva Natura, Mexiko: Tato značka tady má svoje opodstatnění, protože opravdu hned za námi se vyskytuje krokodýl americký, tady jsme asi dvě stě metrů od pláže, to krokodýlům vyhovuje, taková brakitská voda, se spoustou mangrovových porostů. Ale pláž se líbí i lidem, takže tady často dochází k jistým střetům. Nedávno tady byl případ jednoho člověka, který se v noci vydal sbírat želví vejce, vejce mořských želv na pláži, což je samozřejmě zákonem zakázaná aktivita, no a místní hlídka ho objevila a on aby jim utekl. Běžel tímhle směrem a skočil do řeky Ameca, která je jenom kousek za námi, snažil se jí přeplavat a bohužel ho popadnul krokodýl, a ten člověk přišel takhle o ruku.

Chceme tu nějaké krokodýly nafilmovat, a ptáme se místních rybářů.

Petr Myška, zoolog a fotograf, Viva Natura, Mexiko: Támhle na druhém břehu byl nějaký krokodýl a ten se samozřejmě vyplašil, když tam jezdili kolem loďkou.

Zkoušíme tedy další domorodce. Posílají nás k nedaleké zátoce Bocca Negra. Podle historických pramenů tam kdysi byly pláže krokodýly zcela obsazené.

Petr Myška, zoolog a fotograf, Viva Natura, Mexiko: Díky univerzitě z Guadalachary tady máme k dispozici tuhle malou lodičku, takže uvidíme, jestli nějakého krokodýla najdeme ve vodě.

Krokodýl americký, kterého tady snad potkáme, patří k největším druhům na světě.
A tady je hned první malý exemplář – a napravo od lodi další.

Petr Myška, zoolog a fotograf, Viva Natura, Mexiko: Tady se nacházíme uprostřed celkem zachovalých mangrovových porostů. Jak vidíme, tak je to habitat důležitý pro spoustu zvířat, především vidíme spoustu vodních ptáků. Ten zvuk, který slyšíme, to tady nad námi přímo hnízdí tropičtí kormoráni.

A spoza větve na nás vykukuje další, teď už mnohem větší krokodýl, ale stále ještě mládě.
Pojal ale podezření a – už je ve vodě.

Petr Myška, zoolog a fotograf, Viva Natura, Mexiko: Petře, za tebou je velkej krokouš …

A skutečně, tento exemplář má nejméně tři metry. Našli jsem jich tu ještě asi osm podobných, ale ti ihned zmizeli pod vodou. Sto metrů od pláže, kousek lidí.

Petr Myška, zoolog a fotograf, Viva Natura, Mexiko: Celý projekt Viva Natura si staví za úkol rozmanitost přírody v Mexiku publiku nějakým způsobem představit a přiblížit jak na internetu, tak pomocí takovéto publikace. A udělat to takovým způsobem, aby lidem celé téma přišlo atraktivní.

Nám přišlo atraktivní třeba to, že jsme nakonec několik krokodýlů objevili přímo na místním golfovém hřišti. Krokodýli jsou tady tisíce let, ale namyšlená golfová současnost je vytlačuje z přirozeného prostředí.

Petr Myška, zoolog a fotograf, Viva Natura, Mexiko: Přímo tahle fotografie byla pořízena na tomto místě asi před dvěma lety.

Čech v Mexiku. O projektu Viva Natura publikoval článek i prestižní časopis Science.

Autor: Petr Tomaides

Přejít na obsah dílu