ChemieMichaelovy experimenty

Chemie v kostce mýdla

5. 12. 2007

Každý z nás svým blízkým občas rád kupuje nějaký pěkný dárek. Například mýdlo. Ale co to vlastně mýdlo je? A jak se vyrábí? To nám osvětlí Michael a zároveň předvede, jak si krásné a voňavé mýdle z vepřového sádla vyrobit vlastními silami doma.

Tereza: Každý z nás svým blízkým občas rád kupuje nějaký pěkný dárek. Například mýdlo. Ale co to vlastně mýdlo je? A jak se vyrábí?

Michael: Soap is almost as old as civilisation itself: Evidence exists, that ancient Babylonians and Egyptians were using soap over four thousand years ago.
Mýdlo je téměř stejně staré jako sama civilizace. Nálezy dokládají, že starověcí Babyloňané a Egypťané mýdlo používali už před čtyřmi tisíci lety.

Tereza: Ale byli to až středověcí muslimští chemikové, kteří vynalezli technologii výroby parfémovaného mýdla v podobě, jak ho známe dnes.

Michael: Dobrý den, já bych chtěl, prosím vás, jedno kilo vepřového sádla.

Prodavač: Vepřové sádlo, jedno kilo, dobře.

Michael: A z toho sádla vám udělám krásné a voňavé mýdlo.

Tereza: Sádlo, stejně jako jiné živočišné tuky a rostlinné oleje, obsahuje molekuly mastných kyselin.

Tereza: Typ mastné kyseliny určuje vlastnosti tuku. Například to, zda při pokojové teplotě zůstává v pevném nebo kapalném stavu. Určuje jeho viskozitu a nutriční hodnoty. Pro nás, výrobce mýdla, jsou právě tyto vlastnosti nesmírně důležité, protože určují výslednou kvalitu našeho mýdla a jeho pěnivost.

Michael: To convert the lard into soap, I will need to break the ‘ester links’ between fatty acids in the triglycerides. To do this I will use lye, anebo jinak zvaný vodný roztok hydroxidu sodného.
Abych přeměnil sádlo na mýdlo, budu muset přerušit esterové vazby mezi mastnými kyselinami u triglyceridů. K tomu použiji louh …

Tereza: Protože hydroxid sodný je látka žíravá, v každém případě při manipulaci s ním používejte rukavice. Při výrobě mýdla si v žádném případě nebudeme počínat jako pejsek s kočičkou, když vařili dort. Veškeré množství surovin je potřeba naprosto pečlivě a precizně odvážit:
1 g tuku
0,138 g hydroxidu sodného
0,38 ml destilované vody
Protože my použijeme jedno kilo tuku, všechno si to znásobte tisíci. To znamená 138 g hydroxidu sodného …

Michael: … to máme …

Tereza: … a 380 ml destilované vody.

Michael: Tu naliji.

Tereza: Používejte vodu destilovanou a ne vodu z kohoutku. A teď jedno chemické pravidlo: vždycky sypeme hydroxid sodný do vody a nikdy ne naopak.

Michael: Before mixing it is important that both the lye and the fat are at the right temperature.
Dřív než se louh s tukem smíchá, je důležité, aby obě látky měly správnou teplotu.

Tereza: Zhruba 45 stupňů Celsia.

Michael: Then we can carefully add the lye solution while stirring. Immediately we see the two clear solutions becoming opaque. A chemical reaction is occurring between the molecules of triglyceride with the sodium hydroxide solution, in which hydroxide ions in water are breaking carbon – oxygen linking bonds in a triglyceride to form three molecules of soap and one molecule of glycerol. This chemical process is called saponification anebo česky …
Pak za míchání opatrně přidáme roztok louhu. Ihned vidíme, jak se oba čiré roztoky mění na zakalený. Probíhá chemická reakce mezi molekulami triglyceridu a roztokem hydroxidu sodného. Během ní ionty hydroxidu ve vodě přerušují vazby mezi uhlíkem a kyslíkem triglyceridu a přitom vznikají tři molekuly mýdla a jedna molekula glycerolu. Tento chemický postup se nazývá saponifikace …

Tereza: … zmýdelňování.

Tereza: Směs musíme míchat tak dlouho, dokud nedosáhne správné hustoty.

Michael: This can take up to an hour and a half if just stirring with a wooden spoon. However with a stick blender we can considerably accelerate the process up.
Když budeme míchat jen dřevěnou vařečkou, může to trvat až hodinu a půl. Tenhle proces však můžeme velice urychlit pomocí šlehače.

Tereza: Když má směs správnou hustotu – vidíme, že krásně zanechává stopy, nastává ten pravý čas pro naši kreativitu. Protože – co si budeme povídat – pořád to smrdí jako sádlo.

Michael: First of all we have to put some of our soap mixture into an appropriate plastic or wooden box.
Nejprve musíme trochu naší mýdlové směsi vlít do vhodné plastové nebo dřevěné krabičky.

Tereza: Tím dáme našemu mýdlu tvar, ale důležité je přidat nějaké esenciální oleje, abychom mu také dali vůni. Můžu?

Michael: Ještě ne, ještě trošku … Zamícháme …

Tereza: Míchej, Michaele.

Michael: Já zamíchám.

Tereza: Do mýdla můžete také na ozdobu přidat plátky citron nebo růží. To už je na vás.

Michael: And when we are ready, we close the box and we wrap it up in some old towels to keep the temperature of reaction constant and then we place it in a warm place for two to three days.
Když jsme hotovi, krabičku uzavřeme a zabalíme ji do starých ručníků, abychom udrželi stálou teplotu reakce. Pak ji na dva až tři dny umístíme na teplé místo.

Tereza: Tak dlouho bude probíhat zmýdelňování.

Michael: And here is some soap, made a few days ago.
Zde je mýdlo, které jsem vyrobil před několika dny.

Tereza: Už je správně tuhé. Nakrájíme ho na plátky, které položíme na podložku, občas je otočíme a necháme tři až čtyři týdny dobře vyzrát.

Michael: During the curing process the pH of the soap reduces from a very alkaline pH 11, pH 12 to a less alkaline pH 9 or even towards a neutral pH - pH 7. It is very important not to use the soap while still very alkaline, as it may damage your skin. However, if you start now, the soap could be ready in time for Christmas.
Během zrání se pH mýdla snižuje z vysoce alkalického pH 11, pH 12 na méně alkalické pH 9 nebo dokonce neutrální pH 7. Je velice důležité, abyste mýdlo nepoužívali, pokud je vysoce zásadité, protože může poškodit vaši pokožku.

Tereza: Jingle bells, jingle bells …

Autor: Vladimír Kunz

Přejít na obsah dílu