Psychologie


SociologieEmoTéma

EMOce ve vědě

4. 5. 2012

Když se řekne emo, většina lidí si představí teenagera s černou patkou přes oko, piercingem v puse a podmalovanýma očima, prostě móda inspirovaná populárními filmy o čarodějích a upírech. Jednoho dne ale média začnou vysílat poplašné zprávy, že emo nabádá mladé lidi k sebepoškozování a sebevraždám. Jsou stoupenci emo skutečně sami sobě nebezpeční? Nebo je to jen další mýtus vyrobený médii? Pravdivou odpověď je třeba hledat pomocí sociálních věd.

» Číst více


FyzikaGeologieMedicínaZoologiePapoušekČervená knihaGelPrachDinosaurusNetopýrNeutrinoMouchaHiggsův bosonTéma

Věda roku 2011 očima Portu

6. 1. 2012

V tomto vydání populárně vědeckého magazínu uvedeme ty nejzajímavější události z vědy a techniky, o kterých jsme vás loni v Portu informovali. Nejdříve prozkoumáme stopy dinosaura v Praze – Tróji a pak zjistíme, kolik prachu se roznese po celé zeměkouli. Ukážeme, že se vědci pokoušejí nahradit sádru speciálním gelem, také se podíváme zblízka na užitečnou lékařskou práci larev mouchy bzučivky. Pochválíme učenlivé štěkající papoušky a zachráníme netopýry, kteří přinášejí štěstí. Prolistujeme utajenou Červenou knihu a nakonec zavítáme mezi přední fyziky, abychom se zabývali problémy neutrina a nepolapitelného Higgsova bosonu.

» Číst více


Informační technologieRobotUmělá kůžeImpact – ze zahraničí

Robot s lidským dotykem

17. 6. 2011

Humanoidní roboty, jak je známe z nespočetných sci-fi filmů, už k nám sestupují ze stříbrného plátna. Než se však stanou našimi pomocníky a společníky, musí se naučit pohybovat v lidském světě a jemně zacházet s křehkými předměty. Evropští vědci proto vyvíjejí robotické dítě iCub, které používají k výzkumu kognitivních úkolů. Do konečků prstů a dlaní zabudovali hmatové senzory, které umožní citlivý úchop. Roboty sestrojené v italském Technologickém institutu jsou tak pokusnými morčaty v projektu zaměřeném na dodání pátého smyslu robotům – hmatu.

» Číst více


SociologieVlastnostiAtraktivitaTéma

Na první pohled

22. 4. 2011

Lze na základě atraktivity a morfologie tváře soudit i na psychologické vlastnosti? Na tuto otázku chtějí získat odpověď vědci na Fakultě humanitních studií UK v Praze. Při řešení tohoto problému sledují například vliv atraktivity a maskulinity hodnocené osoby na tyto stereotypně přisuzované vlastnosti. Ukazuje se, že zejména atraktivita tváře významně ovlivňuje hodnocení od neznámých osob – atraktivním tvářím se připisují společensky více oceňované vlastnosti, jako jsou např. extroverze, příjemnost, či vyšší inteligence.

» Číst více


Červená knihaPsychoanalýzaTéma

Utajovaná červená kniha

4. 3. 2011

V říjnu roku 2010 vydalo nakladatelství Portál v češtině dlouho utajovanou Červenou knihu C. G. Junga, jednoho z největších psychoanalytiků a psychologů všech dob. Dílo, které psal Jung asi od čtyřicátého roku svého života, leželo prakticky až do přelomu tisíciletí v trezoru ve Švýcarsku. Jungova rodina se bránila jeho vydání, protože se domnívala, že jeho obsah je příliš fantastický. Přední analytičtí psychologové a odborníci ale považují právě Červenou knihu za klíč k Jungově komplexní psychologické teorii. Co obsahuje? A co si o ní myslí odborníci?

» Číst více


MedicínaElektrošokyDepreseTéma

Léčba proudem

26. 5. 2010

Každý někdy zaslechl výraz „léčba šokem“. Vychází z předpokladu, že duševní poruchy je možné příznivě ovlivnit mimořádným zatížením organizmu. Lidstvo již dávno napadlo, že toto „šokující“ poznání je možné využít v léčbě. A co takhle léčit duševní onemocnění elektrickým proudem? Ukážeme starou, ale stále používanou, kontroverzní a velmi účinnou metodu elektrošoků, ale také představíme poměrně novou a multifunkční metodu v oblasti psychiatrické praxe, která léčí pulzním magnetickým polem.

» Číst více


StrachHrůzaMichaelovy experimenty

Věda hrůzy

7. 4. 2010

Rádi se díváte na horory, nebo se schováváte za gaučem? Ječíte radostí, když jedete na horské dráze, nebo křičíte strachem? Pavouci, hadi, nemoci, bouřky – různí lidé mají nejrůznější strachy a také se s nimi různě vyrovnávají. Ale co je to vlastně strach? A proč ho zažíváme? Michael vás vezme za ručičku a provede vás vědou hrůzy. No tak! Nebojte se!

» Číst více


BiologieFilozofieSociologieHudbaTéma

Co je hudba

24. 2. 2010

Slovo hudba lze zařadit mezi slova jako duše nebo vědomí, tedy pojmy, které jsou všem velmi dobře známé, ale zároveň jsou tajemné a vědecky špatně uchopitelné. Co je hudba? Odkud se vzala? Jak souvisí s rytmem srdce? Je hudba univerzální jazyk? Co se děje v našem mozku, když ji posloucháme? Zvyšuje hudba inteligenci? Jak působí na zvířata a rostliny? Odpovědi na tyto otázky v osnovách hudební teorie nenalezneme, v PORTu však možná ano.

» Číst více


HistorieMatematikaMatematické trikyMichaelovy experimenty

Fascinující matematika

13. 6. 2009

Náš svět je plný čísel. Čísla nám pomáhají počítat, měřit, řadit a dokonce i kódovat věci kolem nás. Operacím s čísly – praktickému počítání i modelování, používajícímu čísla – říkáme matematika. Je to řecké slovo, které znamená učit se, neboli studovat. A nebyl by to Michael, aby neukázal několik matematických triků – třeba ten, který pro pobavení svých přítel používal Einstein. A pak ukáže, jak pomocí křivek násobí Číňané.

» Číst více


Informační technologieStrojírenstvíTechnikaRobotUčení dětíKognitivní systémyImpact – ze zahraničí

Robotické dítě

23. 5. 2009

Hluboko uvnitř laboratoře v severní Itálii přichází k životu zvláštní stroj – iCub, tedy výzkumný robot, který se jednou bude učit stejně jako dítě. Robot používá signály přicházející z kamer a zpracovává je tak, aby ve svém okolí zachytil zajímavé věci. Robot je výsledkem multidisciplinárního evropského projektu zvaného RobotCub. Spojuje odborníky na neurovědy, psychologii a robotiku, aby mohli postavit to, čemu se říká „humanoidní kognitivní systém“. Nyní začínají od jednodušší inteligence, ale časem dají robotu schopnost zlepšovat se a vyvíjet.

» Číst více