Geografie


Informační technologiePlavba kolem světaTéma

Singa IV - poslední zpráva

30. 3. 2012

Koncem srpna vyplul z jihoanglického Falmouthu kapitán Petr Ondráček na odvážnou plavbu. Jako jediný muž na palubě své 6,5 metrů dlouhé plachetnice Singa chtěl obeplout celý svět, a to v oblasti největších bouří – kolem 40. stupně jižní zeměpisné šířky. Podaří se kapitánu Ondráčkovi překonat světový rekord v délce plavby – zatím 313 dní?

» Číst více


Informační technologieMedicínaPlavba kolem světaExpedice PORT

Singa III – zpráva z Austrálie

2. 3. 2012

Minule jsme Petra opustili, když slavil vánoce asi 900 km na jihovýchod od mysu Dobré naděje. Je konec února. Za necelé dva měsíce Singa překonala přes 7 000 kilometrů Indickým oceánem. Kapitán Ondráček se dostal do oblasti zvané „řvoucí čtyřicítky“. Kromě vln se musí poprat s poruchami technologií i se svými nemocemi.

» Číst více


ChemieInformační technologieElektrotechnikaPlavba kolem světaMichaelovy experimentyTéma

Na palubě Singy aneb Plavba kolem světa II

13. 1. 2012

V polovině září loňského roku vyplul z jihoanglického Falmouthu na svou sólovou plavbu kolem světakapitán Ing. Petr Ondráček na malé plachetnici Singa. Od odvysílání našeho prvního bloku o tomto odvážném podniku Singa urazila už téměř šest tisíc kilometrů. V unikátních záznamech se podíváme přímo na palubu plachetnice. Její osamělý kapitán nám přiblíží, jak plavba probíhá, budeme svědky nočníhopřekročení rovníku, každodenního vysílání údajů o plavbě pomocí satelitního spojení k nám do Evropy i odebírání vzorků pro monitoring kapitánova zdravotního stavu. Abychom se na tyto aktivity podívali zblízka, jejich co nejvěrnější simulaci vám předvedou Michael s Filipem na palubě skutečného plavidla, ovšem v Praze pod vyšehradskou skalou. Uvidíte zpracování zaslaných dat na katedře telekomunikační techniky Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze. Michael vám přitom ukáže, jak ohřívat jídlo pomocí exotermických reakcí.

» Číst více


BiologieGeologieChemiePřírodovědecká fakultaTéma

Projekt Přírodovědci

16. 12. 2011

Mnohé země Evropy, a podle statistik z posledního období také Česká republika, procházejí dlouhodobou ekonomickou krizí. Její překonání, nalezení pevného postavení a výchozího nasměrování do dalšího úspěšného vývoje vede podle názoru erudovaných odborníků jedině cestou znalostní ekonomiky, znalostní společnosti. Pro její rozvoj hraje jednu z klíčových rolí systém vzdělávání a v něm moderní, dobře fungující školství. Seznámíme vás s novým komunikačním projektem Přírodovědci, s nímž přichází Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy v Praze. Prostřednictvím něj chce oslovit mládež – především studenty středních škol, ale i jejich rodiče a pedagogy. Přitažlivými prostředky chce vyvolat zájem mladých o hlavní obory na fakultě i o jejich studium.

» Číst více


Michaelovy experimenty

Kdepak to jsme?

6. 2. 2008

Nové technologie nám umožňují zjistit během okamžiku, kde se nacházíme. Jak si ale poradit v terénu bez posledních vymožeností? A jak zjišťovali svoji polohu – zeměpisnou šířku a zeměpisnou délku – kapitáni lodí v době velkých výprav za dobytím světa? To nám ukáže Michael ve svém experimentu.

» Číst více


Téma

Katastr na internetu

6. 2. 2008

Díky novým technologiím, jako je navigace družicového systému GPS, pozemní zaměřovací stanice a internet, se podařilo Výzkumnému ústavu geodetickému, topografickému a kartografickému vytvořit unikátní systém mapování, pomocí něhož se mohou například katastrální mapy tvořit v digitální podobě a zpřesňovat a obnovovat všude tam, kde je přístup na internet. Je to možné prakticky na celém území ČR, kde je připojení přes mobilní telefony nebo do systémů WiFi.V současné době má digitální podobu přes 35 % katastrálních map. Nyní již probíhá skenování dosavadních katastrálních map a celá transformace z analogové do digitální podoby má být dokončena do roku 2014. V našem příspěvku ukážeme, jak se dnes tvoří katastrální mapy a jak slouží veřejnosti.

» Číst více