Elektrotechnika


KameraSystém vícestupňové stabilizaceTéma

Případ kamerové hlavice

17. 2. 2012

V tomto vydání populárně vědeckého magazínu „Port“ se vydáme pronásledovat zloděje mimořádné chemické látky. Pomůže k dopadení průmyslových špionů nový kamerový systém? Na Elektrotechnické fakultě ČVUT skupinka mladých vědců vyvinula systém zvaný SVÍCE, ve zkratce „systém vícestupňové stabilizace“. Jde o inerciální stabilizaci, kdy kamery drží směr pohledu, přestože jejich nosič, třeba bezpilotní letoun, se kymácí. Tento nový systém je postaven na unikátním konstrukčním uspořádání, kdy kombinuje jak klasický Newtonův pohybový zákon, tak i moderní přístupy z počítačového řízení. Tento systém umožní rychle najít lidi ztracené v pustině, umožní rovněž odhalit a dopadnout původce stále častějších přestupků na našich silnicích. Michael také ukáže, jak si vlastní „steadicam“ postavit doma v garáži.

» Číst více


DopravaElektromobilElektromotorBaterieMichaelovy experimentyTéma

Přichází věk elektromobility?

27. 1. 2012

Opakují se dějiny? V případě úžasného vynálezu – automobilu, nejspíše ano. Když se před více než stoletím auta objevila, stály vedle sebe rovnocenně pohony se spalovacím motorem, na páru a na elektřinu. Objev levné ropy však určil vývoj na celé jedno století. Zdá se, že dnes již nastupuje elektrický pohon do říše automobilů podruhé. Spolu s našimi průvodci si vyzkoušíme, jaké služby elektromobil nabízí, jaké podmínky jsou pro začínající elektromobilitu u nás a jinde ve světě, ale také jaká omezení, k nimž patří nedostatek dobíjecích míst i potřeba výkonnějších a levnějších baterií, jeho rychlému rozšíření mezi uživateli zatím stále ještě brání. Ve svém pokusu nás Michael seznámí s podivuhodným kovem lithiem, které je dnes součástí moderních akumulátorů. Přes porovnání obou druhů pohonu se dostaneme k pohledu celoplanetárnímu. K nutnosti nahradit stále dražší ropu. Ale především k naléhavé nutnosti rychle omezit další růst emisí ze spalovacích motorů.

» Číst více


ChemieInformační technologieGeografiePlavba kolem světaMichaelovy experimentyTéma

Na palubě Singy aneb Plavba kolem světa II

13. 1. 2012

V polovině září loňského roku vyplul z jihoanglického Falmouthu na svou sólovou plavbu kolem světakapitán Ing. Petr Ondráček na malé plachetnici Singa. Od odvysílání našeho prvního bloku o tomto odvážném podniku Singa urazila už téměř šest tisíc kilometrů. V unikátních záznamech se podíváme přímo na palubu plachetnice. Její osamělý kapitán nám přiblíží, jak plavba probíhá, budeme svědky nočníhopřekročení rovníku, každodenního vysílání údajů o plavbě pomocí satelitního spojení k nám do Evropy i odebírání vzorků pro monitoring kapitánova zdravotního stavu. Abychom se na tyto aktivity podívali zblízka, jejich co nejvěrnější simulaci vám předvedou Michael s Filipem na palubě skutečného plavidla, ovšem v Praze pod vyšehradskou skalou. Uvidíte zpracování zaslaných dat na katedře telekomunikační techniky Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze. Michael vám přitom ukáže, jak ohřívat jídlo pomocí exotermických reakcí.

» Číst více


OdposlechyTéma

Odposlechy – defenzivní technika

8. 4. 2011

V jednom z minulých dílů Portu jsme si ukázali techniku skrytého útoku na naše soukromí – techniku odposlechů a tajných videonahrávek. Jen málokdy slouží ušlechtilým cílů. Víme však, jak se proti nim bránit?

» Číst více


Informační technologieOdposlouchávací zařízeníMichaelovy experimenty

Věda pro špiony

21. 4. 2010

Nejspíš žijeme ve věku stálého sledování. Velký bratr nás vidí všude. Věda a technika nám umožňují slyšet víc, než dolehne k našemu uchu, a vidět víc, než můžeme spatřit neozbrojeným okem. Michael odhalí některé z vědeckých tajemství, stojících za uměním špionáže, a ukáže, že s trochou vědeckého know-how a několika jednoduchými předměty si každý může vyrobit své vlastní vyzvědačské zařízení doma.

» Více


Informační technologieElektronická média3D televizeTéma

IBC – pokrok pro média

27. 1. 2010

Na mezinárodním veletrhu pro elektronická média IBC v Amsterodamu, který proběhnul na podzim 2009, byly představeny nejrůznější novinky, se kterými se zanedlouho setká i český uživatel: stereoskopické 3D filmy, digitální kamery a ploché televize. Tvůrci Portu se tam vydali, aby vás seznámili s posledním vývojem.

» Číst více


Radar v BrdechRizika radaruVlnovodný kanálDopředné odrazyRadarTéma

Není radar jako radar

17. 9. 2008

Americký radar, který by měl stát v Brdech na kótě 718, je předmětem mnoha diskuzí. Víme však, jaké technické parametry musí mít, aby dostál svému unikátnímu úkolu, k němuž patří rozlišení klamných a skutečných cílů? Podíváme se na elektronické součásti, které impulsní radary podobného typu využívají: jsou to takzvané T/R (transmit/receive: vysílací/přijímací) moduly, které procházejí neustálým vývojem a zdokonalováním a kterých by měl nový radar mít několik desítek tisíc. Ty jsou zároveň pro radary nové generace zásadní: jejich elektronickým ovládáním lze energii soustředit do jednoho svazku a řídit jeho pohyb v prostoru. Budeme se také zabývat jevy, jako je atmosférický vlnovodný kanál nebo dopředný odraz, které šíření výkonu z radaru ovlivňují.

» Číst více


Informační technologieTechnosféra

STREAMING – konec televize?

23. 1. 2008

Sledováním videa tráví na internetu mnozí z nás celé hodiny. Zatímco programy v televizi mají časový skluz, internet reaguje na produkci filmů téměř okamžitě, takže se říká: „Na You Tube najdeš všechno.“ To vše díky streamingu, což je přenos videa a zvuku na webových stránkách, tedy přenos digitalizovaného signálu v reálném čase. Uživatel na konci přenosového řetězce je pak schopen přijímat přicházející data průběžně, nikoli až po stažení celého souboru. Zaměříme se na You Tube, streaming České televize nebo jiné populární video weby. Kam streaming směřuje, jaké kvality obrazu je možno dosáhnout a zda je unese internetová síť, nám sdělí odborníci z CESNET.

» Číst více


Věda a umění

Nanoportrét

9. 1. 2008

Český umělec Pavel Kopřiva spolupracoval s Technickou univerzitou v Liberci, kde výzkumníci pomocí elektronového mikroskopu vytvořili snímky nanovláken a velkou kolekci videí z elektrospinningu, což je proces, kterým nanovlákno vzniká. Pavel tyto snímky ustříhal a přesně nadefinoval pohyb videa, čímž nanovlákennou strukturu oživil. Výsledkem je svět z nanovláken, do kterého může návštěvník prolnout i svoji tvář.

» Číst více


Technosféra

Reklamní plochy budoucnosti

7. 11. 2007

Podle definice je plakát rozměrný list papíru vystavovaný na veřejných místech, který s použitím textu, obrazu nebo obojího společně upoutává a nabízí zboží, umělecké dílo či produkci, zábavu, nebo názor. I do oblasti plakátování však pronikají nové techniky, billboardy, citylighty, obrazovky, displeje. Na výstavě nejnovějších technologií IBC v Amsterdamu jsme objevili Litefast - průhledný zobrazovací sloup, možné informační médium budoucnosti. Tento
360 stupňový LED display je vyroben pro použití uprostřed veřejných prostranství. Sloupy se vyrábějí v různých velikostech a navíc se dají propojit mezi sebou a obsluhovat na dálku.

» Číst více