Agronomie


ChemieVínoMichaelovy experimenty

Dar bohů

14. 10. 2011

Říká se, že pivo je dílem člověka, zatímco víno je darem bohů. Je čas vinobraní, a tak jsme se s Michaelem vypravili na vinice jižní Moravy a především do vinných sklípků kouzelného kraje pod Pálavou, abychom se na zrod daru bohů, vína, podívali zblízka. Michaelovýma očima chemika si přiblížíme, jak tento tradiční nápoj vzniká.

» Číst více


GenetikaJablkoGenomImpact – ze zahraničí

Tajemství Evina jablka

28. 1. 2011

Mezinárodní tým vědců rozluštil genom jablka. Znalost sekvencí DNA nyní napomůže k dalšímu šlechtění tohoto ovoce a vytvořit nové rostliny budoucnosti.

» Číst více


BiologieVínoAntioxidantyPolyfenolyImpact – ze zahraničí

Vinný paradox

4. 4. 2009

Víno je po staletí zdrojem vzletné inspirace. Již od biblických dob přináší radost i zdraví, bylo nezbytnou součástí života Řeků a Římanů. Současný výzkum prokázal příznivý vliv červeného vína na naše zdraví, a to vzhledem k antioxidantům, které obsahuje. Do vína však nepřejdou všechny zdraví prospěšné látky, které se v hroznech nacházejí. Většina z nich zůstává v ovocných výliscích, tedy slupkách a semíncích, které tvoří odpad. Vědci nyní hledají způsob, jak tento odpad využít a dodávat jej jako účinný potravinový doplněk.

» Číst více