Informační technologie


StrojírenstvíTechnikaRobotTéma

Můj kamarád robot

11. 5. 2012

Tentokrát zavítáme na soutěž robotů, kteří mají najít v bludišti ztraceného medvěda, ukážeme ale také, jak se vyvíjejí průmyslové roboty.

» Číst více


ReklamaHlukMichaelovy experimenty

Příliš hlasitá reklama

13. 4. 2012

Zdají se vám reklamy v televizi příliš hlasité? Michael vám ve svém experimentu vysvětlí proč.

» Číst více


Hybridní televizeTéma

Hybridní televize

13. 4. 2012

HbbTV (Hybrid Broadcast Broadband TV) je termín, který najdete v poslední době ve většině odborných časopisů a internetových portálů zaměřených na digitální televizi. Hybridní televize spojuje klasické televizní vysílání s velkým množstvím multimediálních a dalších služeb, jaké poskytuje internet. Hybridní přijímače pro Hbb TV tedy přebírají řadu funkcí, jaké pro vás dosud plnil počítač. Také techničtí a programoví specialisté České televize připravují vlastní aplikace pro HbbTV.

» Číst více


GeografiePlavba kolem světaTéma

Singa IV - poslední zpráva

30. 3. 2012

Koncem srpna vyplul z jihoanglického Falmouthu kapitán Petr Ondráček na odvážnou plavbu. Jako jediný muž na palubě své 6,5 metrů dlouhé plachetnice Singa chtěl obeplout celý svět, a to v oblasti největších bouří – kolem 40. stupně jižní zeměpisné šířky. Podaří se kapitánu Ondráčkovi překonat světový rekord v délce plavby – zatím 313 dní?

» Číst více


Počítačová gramotnostVzdělávání

Radost z učení - eTwinning

9. 3. 2012

Děti z lounské školy Jana Amose Komenského se baví a ještě za to vyhrály první cenu. Zapojily se totiž do projektu eTwinning, který umožňuje učit se společně s partnerskou třídou kdekoli v Evropě za pomoci internetu. Aktivita eTwinning je iniciována evropskou komisí a evropskými ministerstvy školství a jez měřena především na vytváření mezinárodních vzdělávacích projektů on line, to znamená s využitím počítačů a internetu.

» Číst více


MedicínaGeografiePlavba kolem světaExpedice PORT

Singa III – zpráva z Austrálie

2. 3. 2012

Minule jsme Petra opustili, když slavil vánoce asi 900 km na jihovýchod od mysu Dobré naděje. Je konec února. Za necelé dva měsíce Singa překonala přes 7 000 kilometrů Indickým oceánem. Kapitán Ondráček se dostal do oblasti zvané „řvoucí čtyřicítky“. Kromě vln se musí poprat s poruchami technologií i se svými nemocemi.

» Číst více


TechnikaVesmírArchitekturaTéma

Vesmírná architektura

24. 2. 2012

Když architekti navrhují obydlí na Zemi, berou mnoho skutečností jako samozřejmost. Na Zemi je dýchatelná atmosféra i stálá přitažlivost. To však na jiných kosmických tělesech neplatí. A přesto všechny poznatky získané z navrhování mimozemských objektů můžeme použít i na naší planetě – v oblastech postižených přírodními katastrofami, ke snížení spotřeby energie, ke stavbě inteligentních budov.

» Číst více


ThereminVěda a umění

Věda tančící u tyče

20. 1. 2012

Podle odborných prognóz se blížíme ke zlomovému bodu, kdy počítače překonají člověka ve schopnosti uvažovat. Zatímco se tento osudový okamžik blíží, učíme počítače číst své myšlenky. Je naše tělo dokonalým ovládacím přístrojem? Nebo budeme nakonec ovládnuti strojem? Jak reagují algoritmy na lidskou přítomnost? Tam, kde věda nemá odpovědi, výzkum se stává doménou umění.

» Číst více


ProcesorTéma

Technologie z písku

20. 1. 2012

Je tomu právě čtyřicet let, kdy byl představen první mikroprocesor 4004. Základem mikroprocesoru jsou polovodičové součástky, zvané tranzistory. První mikroprocesor obsahoval 250 takových tranzistorů, zatímco současný mikroprocesor jich má už 995 miliónů. Mikroprocesory, které zpočátku fungovaly na frekvenci 749 kHz, dnes fungují na frekvenci 4 GHz. Kdyby se stejným tempem zvyšovala rychlost aut, pak by cesta z Lisabonu do Moskvy trvala jednu sekundu. Bude miniaturizace mikroprocesorů pokračovat? Jaké skutečnosti stojí v cestě neustálému zmenšování tranzistorů a tudíž zvyšování výkonu na tak malé ploše?

» Číst více


ChemieElektrotechnikaGeografiePlavba kolem světaMichaelovy experimentyTéma

Na palubě Singy aneb Plavba kolem světa II

13. 1. 2012

V polovině září loňského roku vyplul z jihoanglického Falmouthu na svou sólovou plavbu kolem světakapitán Ing. Petr Ondráček na malé plachetnici Singa. Od odvysílání našeho prvního bloku o tomto odvážném podniku Singa urazila už téměř šest tisíc kilometrů. V unikátních záznamech se podíváme přímo na palubu plachetnice. Její osamělý kapitán nám přiblíží, jak plavba probíhá, budeme svědky nočníhopřekročení rovníku, každodenního vysílání údajů o plavbě pomocí satelitního spojení k nám do Evropy i odebírání vzorků pro monitoring kapitánova zdravotního stavu. Abychom se na tyto aktivity podívali zblízka, jejich co nejvěrnější simulaci vám předvedou Michael s Filipem na palubě skutečného plavidla, ovšem v Praze pod vyšehradskou skalou. Uvidíte zpracování zaslaných dat na katedře telekomunikační techniky Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze. Michael vám přitom ukáže, jak ohřívat jídlo pomocí exotermických reakcí.

» Číst více