Věda a umění


MedicínaMozek

Obrazy mysli, mysl v obrazech

15. 6. 2012

Mozek – kus tkáně vážící přibližně jeden a půl kilogramu, obsahující asi šedesát miliard neuronů propojených nervovými výběžky v celkové délce kolem šedesáti tisíc kilometrů. Smrt se definuje jako mozková smrt. Znamená to snad, že mozek a „já“ jsou totéž? Kde vzniká lidská mysl, celek zahrnující naše myšlenky, city, předtuchy, dojmy, vzpomínky, představy, sny, náš obraz světa? Na tyto otázky odpovídá výstava „Obrazy mysli, mysl v obrazech“ v Moravské galerii v Brně.

» Více


ZoologiePtáci

Sleduj píp

8. 6. 2012

Umělci se rádi přirovnávají k vědcům. Odvolávají se přitom na skutečnost, že také podrobně zkoumají určité jevy a vztahy, hledají nové cesty, experimentují. Vědci se ovšem do podobného srovnání obvykle moc nehrnou … Ideou výstavy ve Školské 28 Trace the tweet bylo prozkoumat, do jaké míry se mohou věda a umění spojovat ve smyslu vzájemného obohacení. Vědkyně a umělkyně začaly ptáky, a tedy prvky létání, střetávání, shromažďování …

» Číst více


Informační technologieTheremin

Věda tančící u tyče

20. 1. 2012

Podle odborných prognóz se blížíme ke zlomovému bodu, kdy počítače překonají člověka ve schopnosti uvažovat. Zatímco se tento osudový okamžik blíží, učíme počítače číst své myšlenky. Je naše tělo dokonalým ovládacím přístrojem? Nebo budeme nakonec ovládnuti strojem? Jak reagují algoritmy na lidskou přítomnost? Tam, kde věda nemá odpovědi, výzkum se stává doménou umění.

» Číst více


ChemieMateriályNanotechnologie

NanoPOLIS

9. 12. 2011

„Tam dole je spousta místa“, prohlásil na konci 50. let americký fyzik Richard Feynman. Příroda přece staví na úrovni atomů a molekul, v měřítku nanometrů. Proč by to stejně neměli dělat i lidé? V poslední době se jeho vize pomalu stává skutečností a svět miliardtin metru pro oko neviditelný signalizuje vzrušující změny ve všech oblastech, technikou počínaje a medicínou zdaleka nekonče. Svět v nanoměřítku se stal inspirací také pro pořadatele festivalu Nanopolis, který je součástí mezinárodní studentské soutěže s názvem Ponoření do světa vědy skrze umění. Mládež od jedenácti do osmnácti let má pomocí umění vyjádřit fyzikální a chemické procesy nanosvěta. Nyní Uskupení Tesla oslovilo vybrané umělce, aby vytvořili příklady prací inspirovaných nanosvětem.

» Číst více


Informační technologieHudbaData

Hra na data

17. 6. 2011

Víme, že data lze zaznamenávat, mazat, formátovat, kopírovat, vizualizovat. Lze však zajít ještě dál – začít si s daty hrát. A dokonce hrát na data – třeba na ta, která jsou ukrytá v uniformách. Tradiční vzhled kamufláží americké armády totiž nedávno vystřídal digitální vzor založený na fraktálech. Nový typ hudebního nástroje pracuje i s jinými zdroji zvuku, jako je hluk, či elektromagnetický smog. Jak je vidět, data nejsou jen nuly a jedničky ve světě počítačů… A naše budoucnost, která se rýsuje ve znamení dalšího nárůstu dat, nemusí být tak úplně nudná – stačí nevzdat se hravosti a fantazie a použít je jako nový materiál k tvorbě.

» Číst více


TechnikaRobotyMlhovina

Roboty – pozemské i vesmírné

20. 5. 2011

Když nějakému cizinci řeknete, že roboty pocházejí z Prahy, pravděpodobně se vám vysměje. A přece je to pravda – toto slovo vymyslel Josef Čapek a poradil ho svému bratru Karlovi při psaní hry R.U.R. Nyní vědci i umělci zkoumají, čím vším vlastně roboty mohou být. Konstruktéři zjišťují, jak musí roboty vypadat, aby vzbouzely emoce, jak vyrobit kyborgy i jak postavit robotickou vesmírnou technologii.

» Číst více


Informační technologieOblečení se senzory

Chytré oblečení

13. 5. 2011

Jak bude vypadat život v městě blízké budoucnosti? A co si v něm budeme oblékat? Budeme vůbec ještě vycházet z domu? Budeme vnímat jen své přístroje, nebo nám zbude energie na ovlivnění prostředí? Na podobné otázky reagovali tvůrci projektů multimediálního bienále Enter, pořádaného sdružením CIANT. Proto vytvořili například spodní prádlo upozorňující nositele na skryté čtečky visaček, deštník znemožňující průmyslovým kamerám sledovat svého majitele, hrnek na kávu sloužící jako komunikační prostředek v metru, nebo zábavný navigační systém.

» Číst více


Informační technologieFaceBook

Lid versus FaceBook

6. 5. 2011

Téměř každý vlastník počítače je dnes uživatelem webové sociální sítě. Nedávno se objevil pojem networkoholismus a byla zavedena nová diagnóza s názvem FAD, neboli Facebook addiction disorder, závislost na Facebooku. Sociální sítě se staly součástí našich životů, projevily se proto i v projektech účastníků multimediálního bienále Enter, pořádaného sdružením CIANT v Národní technické knihovně v Praze.

» Číst více


FyzikaŽárovka

Tajný život žárovky

27. 10. 2010

Křehkost a jednoduchost, nepřeberné množství tvarů a filigránsky jemný drátek jako duše žárovky, historie futuristických básníků vášnivě vzývajících žárovku i současná likvidace tradiční žárovky oplývající duší a nástup její duchaprázdné náhražky, to vše se stalo tématem práce hudebníka a fotografa Michala Forfelda. Světelné efekty, zvuky střídavého napětí, strhující rytmus, křehkost skla a nebezpečná klubka drátů vytvářely elektrizující atmosféru Vorfeldovy performance v galerii Školská 28.

» Číst více


AstronomieBiologieFilozofieVesmírŽivotUmělecká instalace

Hluboká data

25. 11. 2009

Britský umělec Andy Gracie ve svých uměleckých projektech využívá údaje z hlubin vesmíru, které mu zprostředkují sondy vyslané již před desítkami let. Andy pak data propojuje s pozemskými formami života. Simuluje totiž vesmírné prostředí a nechává v něm žít pozemské mikroorganismy, které dokážou odolávat extrémním podmínkám.

» Číst více