26 minut

20. května 2022

Část: Nejtvrdším hasičem světa je Čech

Obsah dílu

Headlines — Vyšší zájem o investice do nemovitostí — Vklady domácností u bank se snížily — Hackerský útok na ŘSD — Muž padělal bankovky za více než přes 5 milionů korun — 90 let od objevení hrobu věrozvěsta — Česko zažilo letošní první tropický den — Hrozí velmi silné bouřky — Kempy jsou dražší, i stání pro karavany a obytná auta — 49. ročník Rallye Český Krumlov — Stanové městečko v Tróji — Ubytování pro ukrajinské Romy — Solární panely v památkových zónách — Zákon o bezpečné objíždění cyklistů — Opičí neštovice — Požár v Praze — Výluka města Florenc — Nejtvrdším hasičem světa je Čech — Nové muzeum vzniklo v Habří na Vysočině — Festival muzejních nocí

Části dílu

00:06
Headlines
    Přehled zpráv
    01:08
    Vyšší zájem o investice do nemovitostí
      I přes rostoucí ceny stavebních materiálů a zednických prací lidé investují do nemovitostí. Doufají, že tím jejich peníze neztratí svou hodnotu kvůli stávající inflaci. Jak uvádí Český statistický úřad, stavební produkce se za první čtvrtletí letošního roku v tuzemsku zvýšila o celých 11 %.
      02:58
      Vklady domácností u bank se snížily
        Poprvé za 5 let se letos také snížily vklady domácností u bank. Oproti únoru se v březnu propadly o 26 miliard korun. Podle expertů za to můžou hlavně vysoké výdaje za bydlení, základní potřeby a také pohonné hmoty.
        03:14
        Hackerský útok na ŘSD
          Stále mimo provoz je po útoku hackerů internetový portál Ředitelství silnic a dálnic a také server Dopravní-info.cz. Kdo stránky napadl, už Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost ví. Jméno útočníka ale zatím z taktických důvodů nezveřejní.
          03:44
          Muž padělal bankovky za více než přes 5 milionů korun
            Muže, který tiskl padělané dvoutisícovky, odhalili pražští kriminalisté. Pachatel jim následně přiznal, že do oběhu poslal falešné peníze v hodnotě přes 5 milionů korun.
            05:37
            90 let od objevení hrobu věrozvěsta
              Falzifikáty objevují odborníci také jinde. Je tomu 90 let od největší takové aféry v dějinách tuzemské archeologie. Amatérští badatelé našli v roce 1932 ve Stupavě poblíž Uherského Hradiště údajný hrob slovanského věrozvěsta svatého Metoděje.
              07:51
              Česko zažilo letošní první tropický den
                Dnešek byl v Česku letošním prvním tzv. tropickým dnem. Nejvyšší teploty vystoupaly na řadě meteorologických stanic až ke 30 stupňům Celsia.
                09:44
                Hrozí velmi silné bouřky
                  Na Česko mohou dnes večer a v noci na zítřek udeřit velmi silné bouřky. Podle výstrahy meteorologů druhý - vysoký stupeň nebezpečí ohrožuje přívalovým lijákem, nárazovým větrem a kroupami celé Čechy. Morava a Slezsko pak očekává o něco slabší projevy extrémního počasí, tam platí první stupeň výstrahy.
                  11:00
                  Kempy jsou dražší, i stání pro karavany a obytná auta
                    Na Šumavě začala sezóna a hlavně centrální oblasti jako Modrava nebo Kvilda se začínají plnit turisty. Za ubytování si tam letos připlatí vedle penzionů zdražily i kempy a dráž vyjde taky stání pro karavany.
                    12:32
                    49. ročník Rallye Český Krumlov
                      Stížnosti kvůli jednomu z největších tuzemských - motoristických závodů „Rallye Český Krumlov“. Odstartoval právě dnes a účastní se ho 101 posádek. Tratě jednotlivých etap vedou i malými obcemi v předhůří Novohradských hor.
                      14:29
                      Stanové městečko v Tróji
                        Stanovým městečkem pro uprchlíky v pražské Troji prošlo za necelý týden fungování 250 lidí. Končí v něm hlavně ti, u kterých úřady ověřují, zda nemají dvojí občanství. Kapacita stanů je celkem 150 lůžek.
                        14:41
                        Ubytování pro ukrajinské Romy
                          První rodiny ukrajinských Romek s dětmi dnes přijely i do Kramolína na Třebíčsku. Bývalá vojenská ubytovna patří mezi objekty, které pro jejich ubytování vybral stát. Už s předstihem se ale proti tomu stavěli někteří tamní obyvatelé.
                          16:33
                          Solární panely v památkových zónách
                            Města a obce se potýkají s rekordně vysokými náklady za energie. Snaží se proto hledat způsoby, jak za drahé teplo platit méně. Některé radnice si už pořizují solární panely, které pak instalují na městské budovy.
                            18:26
                            Zákon o bezpečné objíždění cyklistů
                              Zmatky kolem nového zákona o bezpečném objíždění cyklistů. Řidiči by se jim podle něj měli vyhnout ve vzdálenosti aspoň 1,5 metru. Policie má ale problémy s prokazováním přestupků, pokud řidič normu poruší a i při nehodách.
                              20:21
                              Opičí neštovice
                                Lékaři, ke kterým přijdou pacienti s typickými příznaky neštovic, by měli zvažovat i nákazu opičími neštovicemi. Doporučuje to Státní zdravotní ústav. Zemí, kde se už toto virové onemocnění vyskytlo, denně přibývá. První případ dnes potvrdili v Německu.
                                20:49
                                Požár v Praze
                                  Pražští hasiči zasahovali u požáru podkrovního bytu ve Spojovací ulici. Evakuovat museli celkem 10 lidí, a to jak z hořícího domu, tak i ze sousedních budov. Plameny dostali pod kontrolu během několika minut.
                                  21:09
                                  Výluka města Florenc
                                    O víkendu se cestující metrem musejí připravit na výluku linky C, a to v úseku mezi stanicemi Vltavská a Hlavní nádraží. Důvodem je oprava stropních desek ve stanici Florenc.
                                    21:24
                                    Nejtvrdším hasičem světa je Čech
                                      Nejtvrdším hasičem světa je Čech Michal Brousil z Písku. 32 letý sportovec ovládl světové hasičské hry v portugalském Lisabonu. V konkurenci dvou set závodníků zvítězil v disciplínách TFA, což v překladu znamená "Nejtvrdší hasič přežívá".
                                      23:04
                                      Nové muzeum vzniklo v Habří na Vysočině
                                        V celém Česku je na 500 muzeí. Jedno z nejnovějších, kam se lidé můžou přijít podívat, se nachází na Vysočině v malé obci Habří, která je dnes prakticky prázdná. Objevy zdejší badatelky ale ukazují, že historie této vesnice byla významná.
                                        24:37
                                        Festival muzejních nocí
                                          Do muzeí nebo galerií se právě dnes můžou lidé podívat i po setmění. Začíná totiž tradiční "Festival muzejních nocí". Koná se už po 18. a přihlásilo se k němu na 600 institucí a 180 měst, která nabízejí nočním návštěvníkům vedle prohlídek také řadu doprovodných i kulturních programů.
                                          Přehrát celé video
                                          Stopáž26 minut
                                          Další díl
                                          23. května 2022

                                          Přehled dílů

                                          4601 dostupných
                                          Stopáž26 minut

                                          29. července

                                          29. 7. 2024 na ČT1
                                          Stopáž25 minut

                                          26. července

                                          První den olympijského festivalu v Mostě — Olympijský veterán brázdí lipenskou hladinu — Komplikace na D1 kvůli nehodě — Nelegální herny v Praze — Stát poprvé staví silnici na pozemku, který není jeho — Porušování povolené rychlosti na Slapech — Meteorologové varují před vysokými teplotami — Rušení výjimek pro vypouštění odpadních vod — Alergické reakce po bodnutí hmyzem — V Libereckém kraji se dál šíří africký mor prasat — V Brdech pokračuje odstraňování nevybuchlé munice — Ochranáři přírody ničí v Krkonoších kamenné mohyly — Za požár na Královéhradecku mohla exploze fotovoltaiky — Vyšetřování příčiny spadlého stromu v základní škole — Přípravy na koncert Eda Sheerana — Čeští dudáci na mistrovství světa

                                          26. 7. 2024 na ČT1
                                          Stopáž26 minut

                                          25. července

                                          Kontribuční smlouvy v Hradci Králové — Ceny benzinu a nafty v tuzemsku dál klesají — Peníze pro ovocnáře — Rozsudek v rozsáhlé drogové kauze — Pokuty za porušení nočního zákazu vjezdu — Více žen do jaderných elektráren — Představitelé Třebíčska jednají s KHNP — Obilí v Libereckém kraji dozrálo dříve — Čeští hasiči se vrátili z Bulharska — Zahájení olympijského festialu u jezera Most — Bukovany musely založit městskou policii — Královéhradečtí strážníci na elektroskútrech — Návrat pojízdných prodejen — V libereckém Vesci odstartoval jubilejní 30. ročník hudebního festivalu Benátská — První letní sezona Žatce v UNESCO — Král Lear na hradě Kašperk

                                          25. 7. 2024 na ČT1
                                          Stopáž26 minut

                                          24. července

                                          Jeden lékárník na více provozoven — Odbory vyhlásily stávkovou pohotovost — Obchvat Českých Budějovic nebude zpoplatněný — Čeští hasiči se po týdnu vrátili z Bulharska — Nové autobusy po závadě opět v provozu — Zákaz nočního vjezdu do části Prahy — Stavební úřady kritizují nový systém — U Žatce vzniknou nové odpočívky pro kamiony — Přibývá zraněných po skocích do vody — Uzavřená Bobří soutěska — NP Šumava opravuje Březník — Stoupá obliba cestování v karavench — Nález podezřelé munice u Máchova jezera — Výstava korunovačních klenot každý rok — V liberecké zoo vzniká umělý mokřad — Proměna záchranné stanice zvířat v Plzni

                                          24. 7. 2024 na ČT1
                                          Stopáž26 minut

                                          23. července

                                          Jeden mrtvý po požáru v Jičíně — Požár nelegální skládky v Lovosicích — Vyšetřování požáru v Postřekově — Liberečtí policisté vyprostili z auta muže, který zkolaboval uprostřed křižovatky — 200 českých turistů uvízlo ve Španělsku — Oprava Pražského okruhu — Lidé nerespektují značení u dopravních staveb — Malý zájem o autobusy na Ještěd — Obědy v restauracích podražily — Příprava olympijského festivalu — Nejvyšší soud vyhověl dovolání tří bývalých dozorců z Věznice v Rýnovicích — V Plzni přibylo krádeží sdílených kol — Rozsáhlý případ výroby a prodeje pervitinu — Spor o stavbu studentských kolejí v Jihlavě — Řídil v protisměru a zdrogovaný ukradené auto — Letošního medu bude i přes chladnější jaro dost — Rýbáři staví přehrážky pro pstruhy — Na Šumavě přibývá míst bez bariér

                                          23. 7. 2024 na ČT1
                                          Stopáž26 minut

                                          22. července

                                          Praha očekává vyšší návštěvnost než loni — Zájem o rehabilitace v Lázních Bělohrad — Pokračuje sklizeň obilí a taky řepky — Muž v metru vážně zranil seniorku — Silničáři začali rekonstruovat Vlašskou ulici na Malé Straně v Praze — Úhyn ryb v zámeckém rybnku — Stavební úřady na Vysočině zahlceny žádostmi — Pražští radní schválili zvýšení cen odtahů v hlavním městě — Silné deště na Třeboňsku zpozdily sklizeň — Česko po tropických dnech zasáhly silné bouřky — Vysoká škola pro zdravotní sestry v Sokolově — Stezka na Sněžku Obřím dolem je pro turisty uzavřená — Doporučení pro lidi cestující na Olympiádu — Slavnostní šábesová bohoslužba připomněla židovskou komunitu v Luži na Chrudimsku — Nová retenční nádrž — Výluka vysílače Sušice-Svatobor

                                          22. 7. 2024 na ČT1
                                          Stopáž26 minut

                                          19. července

                                          Celosvětové výpadky počítačových systémů — Firma Crowdstrike už vydala opravu — Situace na pražském letišti — Výpadek zaznamenala i Allianz — 12 zraněných po dopravní nehodě na Lounsku — Obvinění muže zodpovědného za výbuch v Hradci Králové — Dostavba Dukovan — Problémoví obyvatelé v Boršově na jihu Čech — Kontroly farmářských trhů — Hygienici na Vysočině zakázali koupání ve dvou přírodních koupalištích — Lékaři varují před teplotními skoky — Domažlická radnice začala s opravou bývalé roty na Čerchově — Nové zábrany v Krkonošském národním parku — Trafostanice na Sokolovsku kulturní památkou — Kniha o cyklistice

                                          19. 7. 2024 na ČT1
                                          Stopáž25 minut

                                          18. července

                                          Za snímky z vyšetření musí pacienti platit — Zátěž pro Vysočinu kvůli dostavbě Dukovan — České firmy se buodu podílet na dostavbě Dukovan — Pašování drog do věznice Rýnovice — Dopadení zlodějů na Královéhradecku — Český Krumlov nemá dostatek strážníků — Muž prchal před rakouskými policisty — Znečištění přehrady Seč — Vyplavený potok v Hradci Králové — Dotace na opravu Terezína a Josefova — Smrt pacienta po pádu z balkonu v Thomayerově nemocnici — Dohady kolem zákazu norování — Střílení přemnožené zvěře — Příprava betonáže na Dvoreckém mostu — Odkrytý koncentrační tábor na Sokolovsku

                                          18. 7. 2024 na ČT1
                                          Stopáž26 minut

                                          17. července

                                          17. 7. 2024 na ČT1
                                          Stopáž26 minut

                                          16. července

                                          Kompenzace za zpožděné vlakové spoje — Volby do krajů a Senátu — Policie obvinila osm lidí z výroby a distribuce pervitinu na Plzeňsku — Policie od dopoledne šetří nález dvou zastřelených mužů v Šabině na Sokolovsku — Zatopený viadukt v Pelhřimově — Policie hodnotí kriminalitu na MFF — Písek v soutěži o rozkvetlé město Evropy — Demolice lávky přes Jizeru v Železném Brodě — Komplikace při opravě Štěchovického mostu — Problémy s čističkami odpadních vod na Šumavě — Opilec na kole — V okolí Lnadštejna ohrožují turisty stromy — Nebezpečné jezy na jihu Čech — Návrat ohrožených syslů do přírody

                                          16. 7. 2024 na ČT1

                                          Napište nám