27 minut
Folklorní magazín

31. března 2012

Část: Borkovanské kraslice

Obsah dílu

Pečení chleba — Kobylské klenoty

Části dílu

00:25
Pečení chleba
    Ke zvyku péct chleba se v Dolním Němčí vrátili členové národopisného kroužku Dolněmčan. Za 3 roky stačili nasbírat 12 receptů svých babiček a všechny ten den pečou nejen pro sebe, ale i návštěvníky, kteří mohou ochutnat. Jak sami říkají, chléb by se dal upéct i doma v troubě, ale bez trochu spálené kůrčičky a sazí, což k pečení v otevřené peci muzea patří, by to nebylo ono. Proto využili toho, že v místním muzeu mají pec na chleba z dob našich babiček, kterou stálo za to vyzkoušet. Ke koloritu pečení patří i roztápění pece v 7 hodin ráno, kterému ještě předchází zadělávání těsta a mísení, které musí pekaři podstoupit už v 5 hodin ráno. V každém ročníku se v Němčí peče chleba z 30 kg mouky a členům souboru se podaří upéct 46 bochníků. Ty potom nabízejí zájemcům se sádlem, škvarkama a cibulí.
    08:24
    Draní peří v Následovice
      09:21
      Borkovanské kraslice
        10:12
        Kobylské klenoty
          V Kobylí na hanáckém Slovácku vznikl před lety muzejní kroužek, který dokázal přesvědčit obecní zastupitelstvo, aby poté, co byla otevřena nová škola, tu starou vyčlenilo na muzeum. A tak je dnes muzeum ve dvou patrech velké školní budovy. Jsou zde sbírky historické, ale zejména národopisné a zejména připomenutí velké rodačky, autorky Lidských dokumentů Augusty Šebestové. Instalací a využívanou audiovizuální technikou se kobylské muzeum vyrovná profesionálním ústavům. Protože obec nemá kulturní dům, stalo se muzeum kulturním centrem a několikrát ročně zde probíhají vernisáže výstav spojené s národopisnými programy, na nichž se v kroji prezentuje i paní starostka. Nejde však jen o obyčejné muzeum. Sestává z věcí, které Kobylští sesbírali na půdách či stodolách svých příbytků. A je stále živé, protože jeho sbírky se rozrůstají o stále nové a nové exempláře.
          17:34
          Tetky
            Z rozhovoru s Hanou Petrů – vedoucí souboru: „V roce 1998 jsme se rozhodly založit náš pěvecký sbor Tetky z Kyjova. Předcházely tomu naše časté návštěvy radniční vinárny v Kyjově, kde se nás scházelo pár bývalých členek z pěveckého sboru Kyjovanka a kde jsme si při cimbálu vždycky dobře zazpívaly. Tam nás také oslovila Pavla Ježová, zda-li bychom si nezazpívaly v jejich galerii na zahájení výstavy obrazů Lubora Tokoše a keramiky Jarka Homoly, a po absolvování této akce přišly nabídky další. Logické vyústění takové situace pak bylo založení sboru. Začaly jsme pravidelně nacvičovat a také více vystupovat na folklorních akcích, samy si ušily kroje.
            Přehrát celé video
            Stopáž26 minut
            Další díl
            14. dubna 2012

            Napište nám