Kuřecí prsa s bylinkovou krustou a pórkovými brambory


S tímto nápaditým a výborným jídlem soutěžila Vyšší odborná škola hotelnictví a turismu v Poděbradech. Každá porce kuřecího masa je zakrytá chutnou peřinkou z celozrnného pečiva a bylinek.
10 dětských porcí
Kuřecí prsa
1 kg kuřecích prsou
40 ml oleje
300 g celozrnného pečiva
4 vejce
150 g sýru na strouhání
20 g bylinek (petrželka, bazalka)
mletý pepř
sůl
Kuřecí prsa osolíme, opepříme a opečeme na oleji z obou stran. Maso naskládáme do pekáčku.
Pečivo nakrájíme na kostičky, smícháme se žloutky, nastrouhaným sýrem a sekanými bylinkami. Na závěr vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků. Tuto směs klademe v hromádkách na maso, dobře umáčkneme a vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C na cca 10−15 minut. Krustu necháme pěkně zezlátnout a podáváme s pórkovými brambory a zelným salátkem.
Brambory
2 kg očištěných brambor
100 g másla
100 g pórku
asi 250 ml mléka
sůl
Oškrábané brambory uvaříme doměkka, slijeme vodu, rozšťoucháme a uchováme pod pokličkou.
Na másle osmahneme pórek nakrájený na jemné nudličky, zalijeme mlékem a prohřejeme, vmícháme do brambor a osolíme.
Zelný salát s jablky a hroznovým vínem
1 kg hlávkového zelí
½ kg jablek
300 g hroznového vína
100 ml citronové šťávy
5 ml olivového oleje
sůl
Zelí nakrájíme na jemné nudličky nebo nakrouháme na zelném struhadle. V míse zelí osolíme a dobře promačkáme, aby zelí zkřehlo.
Očištěná jablka bez jádřinců nakrájíme na hrubší plátky nebo kostičky, kuličky hroznového vína rozkrojíme napůl a odstraníme jadýrka, smícháme se zelím, ochutíme citronovou šťávou a olivovým olejem.
Ohodnoťte tento recept: