Plněné brambory masovou směsí, zapékané s goudou


Jednoduchý a velmi chutný pokrm, který může připravit i kuchařský začátečník. Skvěle mu sluší výrazný salát z červené řepy, na ten určitě nezapomeňte!
Naše doporučení je brambory uvařit den předem, pěkně se „zatáhnou“ a lépe se s nimi pracuje. Vydlabané vnitřky brambor určitě nevyhazujte, dají se použít na zahuštění polévky, do knedlíků či jiného těsta, do salátu nebo zeleninového pokrmu.
8 porcí
100 g špeku
1 cibule
1 kg mletého masa z plecka
200 g žampionů
1 řapík řapíkatého celeru
½ pórku
5 stroužků česneku
sušený tymián
mletý pepř
sůl
olej
8 velkých ve slupce uvařených brambor
200 g goudy
Kostičky špeku vypečeme troše oleje, osmahneme cibuli dosklovata, přidáme maso, osolíme, opepříme, dobře promícháme a odstavíme.
Žampiony omyjeme, nemusíme loupat a nakrájíme je na plátky, celer a pórek taktéž. Zeleninu osmahneme na oleji, ochutíme tymiánem, mletým pepřem a solí, na závěr přidáme nasekaný česnek a přimícháme k masové směsi
Uvařené brambory rozkrojíme na půl. Spodní část můžeme trochu seříznout, aby brambory dobře stály. Vnitřek brambor vydlabeme a důlky naplníme masovou směsí, pokryjeme strouhaným sýrem a pečeme při 180 °C 10−15 minut.
Salát z červené řepy
800 g vařené červené řepy
6 lžic olivového oleje
1 lžíce plnotučné hořčice
střik bílého vinného octa
200 ml odvaru z divokého koření
lžička moučkového cukru
mletý pepř
sůl
čerstvě nastrouhaný křen
Řepu nahrubo nastrouháme. Z uvedených ingrediencí vymícháme dresink, smícháme s řepou a najemno nastrouhaným křenem.
Ohodnoťte tento recept: