Zuppa inglese


Dezert je připraven z chutného poctivého domácího piškotu, zakápnutého likérem a zalitého žloutkovým krémem. A kdepak má asi kořeny? Název napovídá, že byl pravděpodobně inspirován anglickou kuchyní, pudinkem v kombinaci s máčeným piškotem v likéru. Ovšem polévka to určitě není!
8 porcí
Piškotový korpus
3 vejce
150 g krupicového cukru
150 g hladké mouky
2 lžíce olivového oleje
1 prášek do pečiva
šťáva z 1 citronu
asi 100 ml mléka
likér
Krém
1 l mléka
kůra ze dvou citronů
8 žloutků
200 g krupicového cukru
2 vanilkové cukry
4−5 lžic hladké mouky
čokoláda na ozdobu
Oddělíme žloutky od bílků do dvou nádob. Z bílků ušleháme sníh a uchováme v lednici.
Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, přidáme citronovou šťávu a mouku, kypřicí prášek, olivový olej, sůl a podle potřeby naředíme mlékem. Na závěr zlehka vmícháme sníh z bílků.
Pečeme na vymaštěném a vysypaném plechu při 180 °C dorůžova 15−20 minut. Necháme vychladnout.
Poté krájíme na kostky nebo hranolky, vkládáme do misek nebo sklenek, pokapeme likérem a zalijeme krémem, posypeme čokoládou.
Do mléka vložíme kusy citronové kůry a zahřejeme.
Žloutky vyšleháme s cukrem krupicovým i vanilkovým a za stálého míchání vešleháme do horkého mléka, přivedeme k varu, stále mícháme, přes síto zaprášíme moukou, stále mícháme, provaříme a necháme - opět za stálého míchání prochladnout, nejlépe nad vodní lázní.
Ohodnoťte tento recept: