Vlčnovské vdolečky


Jejich vůně vábí na dálku a nenechá vás v klidu, dokud neochutnáte. Necháte-li se strhnout jejich uhrančivou chutí, zůstanete majiteli gastronomického zážitku, který vám nikdy nikdo nevezme.
Kynuté těsto
50 g kvasnic
50 ml mléka
150 g polohrubé mouky
150 g hladké mouky
50 g krupicového cukru
1 šlehačka 31%
30 g sádla nebo 2 lžíce olepíme
3 žloutky
½ lžičky soli
citronová kůra
1 vanilkový cukr
trochu rumu
asi 50 g másla na potření
Kvasnice rozdrobíme do vlažného mléka, přidáme tři lžíce mouky a trochu cukru, zamícháme a přikryté necháme vyběhnout. Mezitím si připravíme těsto tukové (viz níže).
Do mísy prosejeme mouku, přidáme vykynutý kvásek, cukr, vlahou šlehačku, rozpuštěný vlažný tuk, žloutky, sůl, citronovou kůru, vanilkový cukr, rum a vypracujeme hladké volnější těsto. Dobře propracujeme a necháme na teplém místě kynout (asi jednu hodinu). Několikrát během kynutí promísíme, až se tvoří puchýřky.
Vykynuté těsto dáme na moukou posypaný vál a rozválíme ho do čtverce.
Vyválíme i těsto tukové – na poloviční velikost těsta kynutého a vložíme ho na jeho jednu polovinu, druhou přeložíme a těsto rozválíme, přeložíme na třetiny a přikryté necháme kynout. Takto učiníme – rozválíme, přeložíme na třetiny – celkem třikrát, vždy po půl hodině.
Takto připravené těsto rozdělíme na třetiny. Každou část postupně rozválíme dotenka, rádýlkem rozdělíme na čtverečky (asi 6 × 6 cm), do každého vložíme kuličku tvarohu, dobře zabalíme, klademe spojem dolů na plech, prstem vytvoříme důlek, který naplníme povidly, navrch dáme drobenku.
Pečeme v hodně vyhřáté troubě, cca 250 °C 10 minut. Po pěti minutách plech otočíme.
Po upečení ještě horké potíráme rozpuštěným máslem.
Tukové těsto
250 g másla
100 g hladké mouky
Změklé máslo zpracujeme s moukou, důkladně ručně promísíme a necháme vychladit.
Tvarohová náplň
½ kg tvarohu na pečení
10 lžic krupicového cukru
1 vanilkový cukr
2 žloutky
citronová kůra
rozinky namočené v rumu
Tvaroh vymačkáme v utěrce od přebytečné vody, vmícháme cukry, žloutky, citronovou kůru a rozinky.
Před tvarováním dáme vychladit.
Švestková povidla
Podle chuti přisladíme, přidáme rum či trochu vody a promícháme.
Posypátko (drobenka)
50 g hladké mouky
50 g krupicového cukru
50 g máslaMouku, cukr a máslo promneme konečky prstů na sypkou hmotu.
Ohodnoťte tento recept: