Moučníky a cukroví

Vlčnovské vdolečky

Jejich vůně vábí na dálku a nenechá vás v klidu, dokud neochutnáte. Necháte-li se strhnout jejich uhrančivou chutí, zůstanete majiteli gastronomického zážitku, který vám nikdy nikdo nevezme.

Kynuté těsto

50 g kvasnic
50 ml mléka
150 g polohrubé mouky
150 g hladké mouky
50 g krupicového cukru
1 šlehačka 31%
30 g sádla nebo 2 lžíce olepíme
3 žloutky
½ lžičky soli
citronová kůra
1 vanilkový cukr
trochu rumu
asi 50 g másla na potření

Kvasnice rozdrobíme do vlažného mléka, přidáme tři lžíce mouky a trochu cukru, zamícháme a přikryté necháme vyběhnout. Mezitím si připravíme těsto tukové (viz níže).

Do mísy prosejeme mouku, přidáme vykynutý kvásek, cukr, vlahou šlehačku, rozpuštěný vlažný tuk, žloutky, sůl, citronovou kůru, vanilkový cukr, rum a vypracujeme hladké volnější těsto. Dobře propracujeme a necháme na teplém místě kynout (asi jednu hodinu). Několikrát během kynutí promísíme, až se tvoří puchýřky.

Vykynuté těsto dáme na moukou posypaný vál a rozválíme ho do čtverce.

Vyválíme i těsto tukové – na poloviční velikost těsta kynutého a vložíme ho na jeho jednu polovinu, druhou přeložíme a těsto rozválíme, přeložíme na třetiny a přikryté necháme kynout. Takto učiníme – rozválíme, přeložíme na třetiny – celkem třikrát, vždy po půl hodině.

Takto připravené těsto rozdělíme na třetiny. Každou část postupně rozválíme dotenka, rádýlkem rozdělíme na čtverečky (asi 6 × 6 cm), do každého vložíme kuličku tvarohu, dobře zabalíme, klademe spojem dolů na plech, prstem vytvoříme důlek, který naplníme povidly, navrch dáme drobenku.

Pečeme v hodně vyhřáté troubě, cca 250 °C 10 minut. Po pěti minutách plech otočíme.

Po upečení ještě horké potíráme rozpuštěným máslem.

Tukové těsto

250 g másla
100 g hladké mouky

Změklé máslo zpracujeme s moukou, důkladně ručně promísíme a necháme vychladit.

Tvarohová náplň

½ kg tvarohu na pečení
10 lžic krupicového cukru
1 vanilkový cukr
2 žloutky
citronová kůra
rozinky namočené v rumu

Tvaroh vymačkáme v utěrce od přebytečné vody, vmícháme cukry, žloutky, citronovou kůru a rozinky.

Před tvarováním dáme vychladit.

Švestková povidla

Podle chuti přisladíme, přidáme rum či trochu vody a promícháme.

Posypátko (drobenka)
50 g hladké mouky
50 g krupicového cukru
50 g másla

Mouku, cukr a máslo promneme konečky prstů na sypkou hmotu.

Ohodnoťte tento recept: 

358 hlasů

Další recepty Celý díl