Steak ze sumce v bylinkové marinádě s majoránkovým krupetem


Sumec je u nás největší sladkovodní dravou rybou, jeho maso je velmi chutné, patří mezi středně tučné. Typické pro tuto rybu jsou vousky a kůže bez šupin. Sumec dorůstá délky dvou metrů, někdy i více. Čerstvě vyloveného sumce můžete vidět a koupit si během podzimních výlovů, které začínají v průběhu října. Termíny letošních výlovů vybraných rybníků najdete na www.rybadomaci.cz
4 porce
steak
4 podkovy ze sumce
snítka tymiánu
snítka rozmarýnu
2 stroužky česneku
1 chilli paprička
4 lžíce panenského olivového oleje
Z kůže sumce otřeme povrchový sliz. Jde to lépe (podle rady mistra kuchaře Jaroslava Sapíka), když kůži posolíme a poté sliz hadříkem stáhneme. Tymián, rozmarýn, česnek a chilli papričku nasekáme najemno a smícháme s olejem. Touto směsí potřeme podkovy ze štiky a necháme alespoň 15 minut marinovat. Poté opečeme na grilu z obou stran, solíme až na závěr.
krupeto
1 cibule
50 g másla
600 g vařených ječných krupek
50 ml bílého vína
100 ml smetany
snítka čerstvé majoránky
lžíce sušené majoránky
mletý pepř
sůl
Cibuli nakrájíme najemno a opečeme na másle dozlatova, přidáme krupky a společně orestujeme, zastříkneme vínem, necháme odpařit, podlijeme smetanou a redukujeme do hustší konzistence, okořeníme čerstvou i sušenou majoránkou, pepřem a solí.
Ohodnoťte tento recept: