Nekynuté lívance se švestkovým rozvarem


Kdo by neměl rád lívanečky?! Tyto jsou velmi poctivé, možná až přepoctivé, namísto mléka zadělávané smetanou, namísto kvasnic kypřené práškem nebo jedlou sodou. Jak jsou jemné a voňavé po másle, se musíte přesvědčit sami. Bezvadně k nim chutná švestkový rozvar, proto využijme švestkové sezóny a pusťme se do vaření.
6−8 porcí
200 g hladké mouky
2 lžičky kypřicího prášku nebo jedlé sody
400 g 31% smetany
2 větší vejce
špetka soli
přepuštěné máslo na pečení
Švestkový rozvar
40 g vanilkového cukru
300 g švestek bez pecek
Rum
4 lžíce švestkových povidel
voda na podlití
skořice
citronová kůra
mletý badyán
vanilkový lusk
špetka soli
Cukr rozpustíme na karamel, přidáme půlky švestek, podlijeme rumem a můžeme oflambovat (ne pod digestoří!), vmícháme povidla, podlijeme vodou. Okořeníme – intenzitu volíme podle vlastní chuti a také podle toho, jak jsou švestky vyzrálé.
Směs za průběžného míchání povaříme, až jsou švestky hodně měkké, ne však zcela rozvařené.
Mouku smícháme s kypřicím práškem nebo jedlou sodou.
Smetanu smícháme s vejci, solí a postupně přidáváme mouku, abychom docílili konzistence hustšího litého těsta, necháme 15 minut odstát.
Na přepuštěném másle smažíme lívance z obou stran dozlatova.
Na talíři je přeléváme švestkovým rozvarem.
Ohodnoťte tento recept: