Maso

Kuře s játrovou nádivkou pečené ve slanině a vinném listu s červeným zelím

Obal z listů révy vinné je velmi dobrou přírodní pomůckou, jak kuře upéct chutně a úhledně vcelku a v jednom pekáči s přílohou – červeným zelím. Kuřátko je do listů pevně svázané, může nasáknout vůni a chuť slaniny, v níž je obaleno, přitom se neobarví od intenzivní barvy červeného zelí. Pokud bychom zvažovali alternativu, které maso použít za doby krále Karla IV., mohli bychom s klidem nadít i veverku. Ty prý byly u dvora velmi oblíbené.

4–8 porcí

Nádivka

3 rohlíky nebo housky
200 ml mléka
20 g sádla
300 g kuřecích nebo krůtích jater
hrst čerstvých bylinek
1 vejce
2 stroužky česneku
muškátový oříšek
majoránka
sůl

Nejprve připravíme nádivku.

Rohlíky nakrájíme na kostky, zalijeme mlékem a necháme dobře prosáknout.

Na sádle zprudka a krátce opečeme očištěná a nakrájená játra, ochutíme čerstvými bylinkami, sekaným česnekem a odstavíme. K játrové směsi přidáme namočenou housku, vejce, ochutíme muškátovým oříškem, majoránkou a solí.

Kuře

1 celé kuře
100 g plátků anglické slaniny
6 listů révy vinné
kmín
sůl

Kuře naplníme nádivkou, sepneme špejlí, nožky svážeme provázkem, osolíme, okmínujeme, zabalíme do plátku anglické slaniny, poté do vinných listů a dobře obvážeme provázkem.

Zelí

1 malá hlávka červeného zelí
50 g sádla
kmín
sůl
0,75 l červeného vína

Do pekáče vložíme na jemné nudličky nakrájené zelí, přidáme sádlo, okořeníme kmínem, solí, podlijeme vínem. Na zelí vložíme zabalené kuře a pečeme 1,5−2 hodiny při 160−170 °C.

Po upečení odstraníme motouz a vinné listy, kuře naporcujeme, podáváme se zelím a chlebem.

Ohodnoťte tento recept: 

35 hlasů

Další recepty Celý díl