Jehněčí kýta na šalvěji špikovaná kořenovou zeleninou a selské brambory
Jako obrázek abstraktní se jeví porce jehněčího protkaná barevnou zeleninkou. Skvělé chutě šalvěje, česneku a vína, jež zanechaly stopy v masité krmi, jsou však konkrétním zážitkem, které podpoří chuť hub, špeku a kmínu v selských bramborách.
5−6 porcí
1 kg jehněčí kýty bez kosti
5 stroužků česneku
snítka šalvěje
olivový olej
sůl
200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
červené vínoprovázek na svázání masa
Česnek a šalvěj nasekáme, smícháme s olivovým olejem a solí a dobře vpracujeme do masa.
Maso protkneme zeleninou – celou mrkví, petrželí a špalíčkem celeru.
Kýtu svážeme provázkem a vložíme na gril a ze všech stran maso ogrilujeme. Poté ho vložíme na pekáček, podlijeme červeným vínem, přiklopíme a dáme péci, až je maso měkké. Jako přílohu doporučujeme selské brambory.
Selské brambory
80 g špeku
300 g čerstvých hub
400 g menších brambor vařených ve slupce
100 g cibule
kmín
sůl
Na kostičky nakrájený špek vypečeme, přidáme na větší kusy nakrájené houby a cibuli, dobře orestujeme. Na závěr přimícháme na čtvrtky nakrájené brambory.
Ohodnoťte tento recept: