Moučníky a cukroví

Sojové bábovičky s jablkovou omáčkou a zakysanou smetanou

Ondřej splnil úkol z luštěninového dezertu na jedničku s hvězdičkou. Jemný a neodolatelný dezert ze sójové mouky ukojí chutě všech mlsných a nejnáročnějších jazýčků. Silná jablková omáčka, gastronomicky správně "redukce", jen dovrší, spolu s kysanou smetanou, chuťový zážitek. A navíc, je to šíleně zdravý moučník: sójová mouka, mák, med. Báseň.

podle velikosti formiček, cca 8 porcí

40 g vařených brambor ve slupce, oloupaných
50 g sojové mouky hladké plnotučné
40 g medu
3 vejce
50 g jablek
40 g másla
20 g máku
40 g cukru krupice na vysypání formiček
šťáva z jednoho citrónu

1. Brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme jablka bez slupky, nakrájená na malé kostičky, žloutky, máslo, mouku, med, mák, šťávu z citrónu a nakonec sníh z bílků.

2. Zapékací formičky vymažeme máslem a vysypeme krupicovým cukrem. (Lze použít i formu na muffiny). Naplníme těstem do tří čtvrtin a pečeme asi 12 minut na 190 °C.

jablková omáčka

400 ml jablečného džusu
100 ml bílého vína
50 g cukru krupice
4 ks hřebíčku
1 ks celé skořice
80 g zakysané smetany

1. Cukr zkaramelizujeme, tj. rozpustíme v kastrůlku, zalijeme vínem a džusem, přidáme koření a vyvaříme na čtvrtinu.

2. Hotové a vychladlé bábovičky podáváme se lžičkou zakysané smetany, přelité jablkovou redukcí.

Ohodnoťte tento recept: 

3 hlasů

Další recepty Celý díl