Moučníky a cukroví

Francouzská brioška (Brioche Vendée)

Recept Josefa Maršálka na briošku pochází z francouzského regionu La Vendée.

1 bochník (do klasické chlebíčkové formy)

120 g másla (nakrájené na kostky; máslo v tomto případě nerozpouštíme!)
100 g cukru
330 g hladké mouky
7 g soli
15 g droždí
3 vejce
10 g rumu
vejce na potření

Ze všech ingrediencí kromě másla a rumu vypracujeme nelepivé těsto. Až poté přidáme a vpracujeme rum a postupně, kousek za kouskem, máslo. Trvá to až půl hodiny.

Nepřidáváme žádnou další mouku, dokud nezískáme lesklé a pružné, nelepivé těsto.

Necháme v zakryté míse 12 hodin kynout. Poté těsto rozdělíme na 11 stejných dílků, z nichž vytvarujeme kuličky, které naskládáme do olejem vymazané (nebo pečicím papírem vyložené, chlebíčkové formy a opět necháme 12 hodiny kynout.

Před pečením potřeme rozšlehaným žloutkem a pečeme ve vyhřáté troubě na

200 °C asi 10−12 minut. Propečenost zkusíme špejlí. Když se těsto na špejli nelepí, je pečeno.

Ohodnoťte tento recept: 

74 hlasů

Další recepty Celý díl