Pudinkový koláč s muškátovým oříškem a citrusy


rozpis do 3 cm vysoké pečicí formy o průměru 30 cm
těsto
200 g hladké mouky
kůra z ½ citronu
80 g moučkového cukru
120 g másla
1 vejce
1 žloutek
špetka soli(pečicí papír a suché fazole či cizrna na zatížení)
pudinková náplň
8 žloutků
500 ml 33 % smetany
muškátový oříšek
na podávání
1 grep
1 pomeranč
Nejprve si připravíme těsto. V robotu (či ručně) do směsi mouky, soli a citronové kůry zapracujeme máslo pokojové teploty. Když se nám vytvoří hrudky, přidáme cukr a žloutky s vejci. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do folie a necháme v lednici alespoň dvě hodiny odležet.
Poté těsto rozválíme na tloušťku asi 4 mm a vložíme do koláčové formy. Je třeba, aby těsto bylo větší než je forma a poté zarovnáme okraj pomocí nože. Těsto propícháme vidličkou, vložíme na něj pečicí papír a zatížíme fazolemi. Těsto předpečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C 10 až 15 minut.
Žloutky, cukr a smetanu smícháme, ochutíme muškátovým oříškem a vlijeme do teplého předpečeného těsta. Pečeme ještě 25 minut v troubě vyhřáté na 140 °C. Po upečení můžeme ještě postrouhat muškátovým oříškem. Koláč vychladíme a jednotlivé porce podáváme se svěžími segmenty z grepu a pomeranče.
Ohodnoťte tento recept: