Maso

Masové fondue s dip omáčkami

Fondue je vhodné pohoštění pro přátele především na zahradě. Nepatří do volné přírody, protože manipulujeme s horkým olejem, který je navíc dobré předem ohřát a pak vlít do nádoby na fondue. Tím si ušetříme čas delšího ohřívání lihovým vařičem. Proces při konzumaci fondue je kulinářským i společenským zážitkem. Každý si napichuje maso podle své libosti a pak si je opět podle vlastního gusta doplní chutnými omáčkami, které k fondue neodmyslitelně patří.

4 porce

200 g kuřecích prsou
hrst bazalky nebo šalvěje
trochu chilli
střik bílého vína
trochu olivového oleje

200 g vepřové panenky
1 limetka
hrst petrželky nebo koriandru
mletý pepř
olivový olej

200 g vyloupaných krevet
2 lžíce červené kari pasty
olivový olej

slunečnicový olej do fondue nádoby

Kuřecí maso a vepřovou panenku nakrájíme na menší kostky, asi 2 × 2 cm a každé ponecháme ve vlastní misce, kde maso smícháme s výše doporučenými a nasekanými bylinkami a dalšími ingrediencemi.

Krevety smícháme s předem rozetřenou chilii pastou s olivovým olejem.

Vše necháme krátce proležet.

Pod nádobou na fondue zapálíme lihovou tabletu. Do nádoby vlijeme horký olej. Jednotlivé kousky masa a krevety napichujeme a smažíme v oleji. Podáváme s omáčkami.

koktejlová omáčka

1 řapík řapíkatého celeru
150 g majonézy
4 lžíce červeného vína
1 lžíce kečupu
2 lžíce červeného portského vína
mletý pepř
sůl

Oloupaný řapík nakrájíme na malé kostičky nebo nastrouháme nahrubo, smícháme s ostatními ingrediencemi.

česneková omáčka

150 g zakysané smetany
1−2 stroužky česneku
špetka chilli
sůl

Smetanu smícháme s utřeným česnekem a ostatními ingrediencemi.

žampionová omáčka

150 g žampionů
80 g másla
lžička červené kari pasty
150 g zakysané smetany
2 lžíce bílého vína
sůl

Žampiony oloupeme, nakrájíme na jemné plátky a opečeme na másle. Necháme vychladnout a smícháme se smetanou, vínem a solí.

Ohodnoťte tento recept: 

33 hlasů

Další recepty Celý díl