Masové fondue s dip omáčkami


Fondue je vhodné pohoštění pro přátele především na zahradě. Nepatří do volné přírody, protože manipulujeme s horkým olejem, který je navíc dobré předem ohřát a pak vlít do nádoby na fondue. Tím si ušetříme čas delšího ohřívání lihovým vařičem. Proces při konzumaci fondue je kulinářským i společenským zážitkem. Každý si napichuje maso podle své libosti a pak si je opět podle vlastního gusta doplní chutnými omáčkami, které k fondue neodmyslitelně patří.
4 porce
200 g kuřecích prsou
hrst bazalky nebo šalvěje
trochu chilli
střik bílého vína
trochu olivového oleje200 g vepřové panenky
1 limetka
hrst petrželky nebo koriandru
mletý pepř
olivový olej200 g vyloupaných krevet
2 lžíce červené kari pasty
olivový olejslunečnicový olej do fondue nádoby
Kuřecí maso a vepřovou panenku nakrájíme na menší kostky, asi 2 × 2 cm a každé ponecháme ve vlastní misce, kde maso smícháme s výše doporučenými a nasekanými bylinkami a dalšími ingrediencemi.
Krevety smícháme s předem rozetřenou chilii pastou s olivovým olejem.
Vše necháme krátce proležet.
Pod nádobou na fondue zapálíme lihovou tabletu. Do nádoby vlijeme horký olej. Jednotlivé kousky masa a krevety napichujeme a smažíme v oleji. Podáváme s omáčkami.
koktejlová omáčka
1 řapík řapíkatého celeru
150 g majonézy
4 lžíce červeného vína
1 lžíce kečupu
2 lžíce červeného portského vína
mletý pepř
sůl
Oloupaný řapík nakrájíme na malé kostičky nebo nastrouháme nahrubo, smícháme s ostatními ingrediencemi.
česneková omáčka
150 g zakysané smetany
1−2 stroužky česneku
špetka chilli
sůl
Smetanu smícháme s utřeným česnekem a ostatními ingrediencemi.
žampionová omáčka
150 g žampionů
80 g másla
lžička červené kari pasty
150 g zakysané smetany
2 lžíce bílého vína
sůl
Žampiony oloupeme, nakrájíme na jemné plátky a opečeme na másle. Necháme vychladnout a smícháme se smetanou, vínem a solí.
Ohodnoťte tento recept: