Moučníky a cukroví

Karamelová jablíčka na grilu s jahodovou přílohou

I dezert lze s úspěchem připravit na grilu. Než vám slehne masová pečínka, vložte do grilu předem připravený dezert podle Jirky Dolenského. Po tři čtvrtě hodině si pochutnáte na karamelem a máslem provoněných jablíčkách, která doprovází svěží jahodová příloha.

6 porcí

6 menších jablek o průměru cca 6 cm
6 lžic cukru
trochu vody
3 lžíce másla

Jahodová příloha

500 g jahod
1 jablko
krystalový cukr

Balsamikový ocet

špetka sušeného chilli
150 g tvarohu
150 g zakysané smetany

Jablka oloupeme, necháme vcelku, jen vyřízneme střed. Velikost upravíme podle velikosti zapékacích mističek.

Cukr rozpustíme na karamel, podlijeme trochou vody a za stálého míchání přidáme máslo.

Na dno každé mističky vlijeme máslový karamel, asi půl centimetru, vložíme jablíčka. Zbytky odkrájených jablek natlačíme do středu po vykrojeném jádřinci. Každou mističku dobře zakryjeme a utěsníme alobalem, pečeme při 150 °C asi 45 minut.

Polovinu očištěných jahod nakrájíme s oloupaným a vyjadřincovaným jablíčkem na malé kostičky a v misce smícháme s cukrem a pár kapkami balsamikového octa.

Druhou polovinu jablek rozdrtíme v hmoždíři s chilli a smícháme s měkkým tvarohem a zakysanou smetanou.

Ke grilovaným jablíčkům podáváme lžíce jahodového tvarohu a lžíci jahodového salátku.

Ohodnoťte tento recept: 

4 hlasů

Další recepty Celý díl