Kroupový dort
Poměrně sušší korpus, který nabízí zajímavou, jakoby perníkovou chuť, doplňuje pikantní rybízová marmeláda. Výborně chutná i se šlehačkou, samozřejmě po domácku ušlehanou, nikoliv tou ve spreji.
dortová forma průměr 26 cm
200 g pražených ječných krup
50 g bramborového škrobu
30 g dětské krupice
½ prášku do pečiva
50 g másla
100 g cukru
100 g medu
2 žloutky
2 lžíce rybízové marmelády
3 lžíce rumu
3−5 lžic vlažného mléka
rybízová marmeláda na potření
drcený karamel
máslo na vymazání a strouhanka na vysypání formy
V pánvi opražíme kroupy do zlatova a po vychladnutí umeleme v mlýnku na mák. Přidáme bramborový škrob, krupici a prášek do pečiva. Vše promícháme.
Máslo s cukrem, medem a vejcem vyšleháme do pěny. Přidáme rum a kyselejší marmeládu. Nakonec přidáme mléko a vmícháme sypké suroviny.
Vložíme do vymazané a strouhankou vysypané formy na dort a pečeme v troubě na 150 °C cca hodinu. Po vychladnutí potřeme marmeládou a posypeme drceným karamelem.
Karamel
V kastrolku rozpustíme za stálého míchání krupicový cukr, rozetřeme na pečicí papír nebo silikonovou folii, necháme ztuhnout, poté roztlučeme.
Ohodnoťte tento recept: