Maso

Vídeňská roštěná a opečené brambory s pažitkou

4 porce

900 g hovězího nízkého roštěnce (vyzrálý a mramorovaný)
mletý pepř
olivový olej
máslo
3 stroužky česneku
maldonská sůl

Roštěnec podle potřeby očistíme a nakrájíme na 4 porce, opepříme a potřeme olejem.

Na rozpálené pánvi opečeme z obou stran, můžeme i během opékání otáčet, přidáme rozmáčknuté stroužky česneku. Pečeme na stupeň propečení medium rare. Na závěr přidáme máslo, odstavíme a osolíme. Necháme krátce odpočinout.

vídeňská cibulka

500 g bílé nebo žluté cibule
hladká mouka na obalení
řepkový nebo slunečnicový olej na smažení

Cibuli nakrájenou na tenká kolečka zlehka prohodíme v hladké mouce a usmažíme zprudka v hojné dávce oleje (nejlépe v hlubokém hrnci, protože při smažení cibule v oleji vzkypí) dozlatova. Osušíme na savém papíru a osolíme.

omáčka

300 ml červeného vína
80 g demi glace
1 lžička dijonské hořčice
30 g másla
sůl

Víno zredukujeme na polovinu, vmícháme demi glace a opět zredukujeme. Když máme žádanou konzistenci husté šťávy, ochutíme hořčicí a solí, krátce provaříme. Odstavíme a vmícháme máslo.

brambory

500 g brambor grenaille
50 g másla
sůl
pažitka

Brambory předem uvařené ve slupce opečeme na másle a podáváme se solí a jemně krájenou pažitkou.

Ohodnoťte tento recept: 

34 hlasů

Další recepty Celý díl