Maso

Zámecké telecí kotlety s kedlubnami a hráškem

Jemné telecí maso se specifickou chutí lanýže v doprovodu s luxusní nádivkou a jarní přílohou nám otevře krásný vstup do nejkrásnějšího měsíce v roce.

4 porce

4 telecí kotlety s kostí
200 g mletého telecího ořezu
100 ml smetany
1 lžíce sušeného mléka
100 g slaniny
muškátový oříšek
citronová kůra
bílý lanýž
mletý pepř
sůl
100 g másla
2 šalotky
masová šťáva nebo vývar
250 ml smetany

Do kotlety prořízneme kapsu, do které budeme později plnit směs. Poté ji z obou stran naklepeme a nasolíme.

Do telecího ořezu vmícháme vejce se smetanou, zasypeme sušeným mlékem. Na místo sušeného mléka je možné použít mouku. Ochutíme solí, nastrouháme po trošce muškátového ořechu a citronové kůry. Dále přidáme na jemno nakrájený špek a nastrouháme lanýže. Když nemáme lanýže, tak použijeme lanýžový olej, a když nemáme ani ten, tak tam nedáváme nic, je to dobré i tak. Směs důkladně promícháme a poté jí, ideálně z plnícího sáčku, plníme kotlety. Na závěr spíchneme špejlemi tak, aby směs nemohla z kotlet unikat.

Naplněné kotlety posypeme lehce moukou, což při smažení vytvoří tenkou kůrčičku a udrží nám v mase šťávu.

V kastrolu nebo vyšší pánvi přepustíme máslo a kotlety na něm opečeme. Při opékání zasypeme na nudličky nakrájenou šalotkou a na hrubo nastrouhaným lanýžem. Na závěr zalijeme masovou šťávou nebo vývarem a smetanou ke šlehání. Zakryjeme pokličkou a dáme do trouby na cca 30 minut při 160 °C podusit.

kedlubny

4 kedlubny
voda
bílé víno
cukr
80 g másla
1 lžíce cukru
muškátový oříšek
citronová kůra
mletý pepř
sůl
6 lžic hrášku

Vodu s bílým vínem přivedeme k varu. Kedlubnu pokrájíme na plátky a hodíme do vroucí vody, kde ji povaříme 5 minut a vyndáme. Rozpustíme máslo, zasypeme cukrem a kedlubny restujeme. Při restování dochutíme solí, muškátovým oříškem, bílým pepřem a citronovou kůrou. Na závěr přidáme hrášek a promícháme.

Ohodnoťte tento recept: 

15 hlasů

Další recepty Celý díl