Jehněčí kýta na rozmarýnu


Po Sapíkovsku zpracované jehněčí nemá chybu. Štáb vystihnul tento pokrm velmi prozaicky – je to čupr bašta!
4 porce
1 jehněčí kýta
250 g špeku
4 snítky rozmarýnu
olej
mletý pepř
sůl
Jehněčí kýtu očistíme a uvolníme od kosti z obou stran, kostí lehce točíme a vytáhneme ji z masa. Místo kosti protáhneme masem nakrájené proužky špeku a větvičky rozmarýnu. Maso pořádně nasolíme, proválíme a zdrezírujeme (svážeme do úhledného tvaru provázkem). Pod provázek můžeme zasunout ještě větvičku rozmarýnu na provonění masa.
Na pánvi rozpálíme olej a maso prudce opečeme ze všech stran, aby se nám zatáhlo a zůstalo šťavnaté. Maso vložíme do trouby a pečeme nejdříve 30 min. na 120 °C a poté 90 minut na 85 °C. Ještě můžeme rozlomit kost z kýty a přidat ji k masu. Morek z kosti se vypeče a dodá šťávě větší sílu a aroma.
špenát
250 g čerstvého špenátu
250 g mladých kopřiv
1 cibule
4 stroužky česneku
1 lžíce mouky
olej
sůl
Nakrájenou cibuli s česnekem orestujeme na oleji a lehce zasypeme moukou. Následně vmícháme špenát, promícháme a prohřejeme. Nakonec posekáme mlaďoučké kopřivy a přidáme do směsi. Povaříme pouze chviličku, aby si kopřivy uchovaly co nejvíce živin.
bramborové noky nebo knedlíky s opečenou cibulkou
Na závěr orestujeme dozlatova cibulku, přidáme bramborové šištičky nebo noky a společně prohřejeme.
Opečený kus masa rozvážeme z provázku, nakrájíme na plátky a podáváme s bramborovými noky, špenátem, přelité šťávou z vypečeného masa.
Ohodnoťte tento recept: