Moučníky a cukroví

Maková kynutá babka s povidly a citronovou polevou

těsto

300 g hladké mouky
180 g mléka
50 g krupicového cukru
50 g másla
50 g mletého máku
1 vejce
15 g droždí
4 g soli

povidlová náplň

300 g hustých povidel
40 g mletého máku
30 g strouhaného perníku
50 g rozinek
20 g rumu (na namočení rozinek)
špetka mletého hřebíčku a skořice

citronová poleva

100 g moučkového cukru
30 g citronové šťávy
1 citron (kůra)
sušené kvítky na ozdobu

Na těsto navážíme do mísy všechny ingredience a zpracujeme je do hladkého a nelepivého těsta. Mléko používáme vlažné, „na prst“ do 37 °C.

Těstu při zpracování dopřejeme čas, hněteme pozvolna, až se těsto nelepí. Necháme kynout zakryté utěrkou 1 hodinu v pokojové teplotě. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučněném vále na čtverec 30 x 30 cm a potřeme jej povidlovou náplní, kterou jsme připravili smícháním všech ingrediencí. Náplň musí být dostatečně hustá, aby při dalším zpracování nevytékala.

Takto připravený plát smotáme do rolády, kterou podélně (po delší straně) prořízneme na dva stejné prameny. Ty poté smotáme do spirály a vložíme opatrně do olejem vymazané chlebíčkové formy, kterou jsme vyložili pečicím papírem. Těsto zlehka potřeme olejem.

V pokojové teplotě necháme nakynout, dokud těsto není až po horní okraj formy. Pečeme ve vyhřáté troubě na režim horkého vzduchu při 160 °C, asi 35−40 minut; propečenost těsta zkusíme špejlí.

Ještě vlažnou babku polejeme citronovou polevou (moučkový cukr utřeme s citronovou šťávou a kůrou dohladka, do pastovité konzistence) a ozdobíme sušenými kvítky.

Ohodnoťte tento recept: 

442 hlasů

Další recepty Celý díl