Ryby a mořské plody

Štika protýkaná slaninou, pečená na smetanových bramborách s kapary

Vynikající krmě − jemné bílé maso štiky je provoněné špalíčky domácí slaniny. Celkový dojem střídá jemná chuť po smetaně a pikantní kapary, vše spějící do harmonického kulinářského zážitku.

4−6 porcí

1 štika
400 g zauzené slaniny
sůl
mletá sladká paprika
1 citron
200 g másla
800 g ve slupce vařených brambor (ne zcela doměkka)
100 g kapary
400 ml smetany ke šlehání
mletý pepř
sůl

Očištěnou štiku, bez hlavy, ocasu a ploutví prošpikujeme klínky slaniny. Je dobré vložit slaninu před špikováním na chvíli do mrazáku, klínky jsou tuhé a dobře se s nimi pracuje. Rybu osolíme, zaprášíme paprikou a pokapeme citronem. Z obou stran osmažíme štiku na velké pánvi nebo pekáči na másle.

Brambory nakrájíme na plátky, kterými vysteleme zapékací mísu. Na vrch položíme štiku. Posypeme kapary. Celé zalijeme smetanou, lijeme i přes štiku. Necháme zapéct při 160−175 °C 20−30min. Při servírování přejedeme štiku po hřbetu a nožem/lžící/paletkou a odlupujeme mase z boků.

Ohodnoťte tento recept: 

10 hlasů

Další recepty Celý díl