Krkonošské kyselo s hříbky a škvarkovými plackami


Polévka voňavá po chlebu a houbách, mírně navinulá a tolik vydatná. Na její přípravu je třeba myslet, kvůli chlebovému kvásku, dva dny předem. Zakupte celozrnnou mouku, žitnou nebo pšeničnou, zamíchejte s vodou a už jen dva dny čekejte. (Nebojte se použít mouku špaldovou - špalda je prastará nešlechtěná obilnina vyjímečná svým složením a chutí po oříškách, bohatá na bílkoviny, vlákninu a hořčík). Věřte, vyplatí se to, polévka je skvělá.
P.S. Chlebový kvásek se dá v některých pekárnách i objednat, v Krkonoších je k dostání běžně, v Praze např. v síti pekáren z Michle, ostatní, prosím, prozkoumejte váš terén.
4-6 porcí
chlebový kvásek
250 g celozrnné pšeničné nebo žitné mouky
250 ml teplé vody
polévka
1,2 l vody
50 g sušených hříbků
celý kmín
sůl
míchaná vejce
4 vejce
50 g cibule
25 g másla
pepř mletý
sůl
pažitka
1. Chlebový kvásek připravíme jednoduchým způsobem. Mouku dobře smícháme s teplou vodou a necháme pod utěrkou na teplém místě (v zimě u radiátoru) alespoň 24 hodin, nejlépe 48 hodin stát.
2. Do litru vroucí a osolené vody vložíme sušené předem namočené hříbky, kmín a necháme povařit asi 10 minut.
3. Do chlebového kvásku přidáme studenou vodu, cca 200 ml, a metličkou řádně prošleháme. Chlebový kvásek postupně zašleháváme do houbového vývaru a necháme společně 20-30 minut provařit.
4. Na přepuštěném másle orestujeme najemno nakrájenou cibulku do sklovata, přilijeme rozmíchaná vejce a připravíme míchaná vajíčka, která se vkládají do horké polévky až na talíři.
škvarkové placky
150 g vařených brambor
85 g škvarků
60 g hrubé mouky
4 žloutky
40 g vepřového sádla
pepř
sůl
Uvařené brambory bez slupky ještě horké rozšťoucháme s rozehřátými škvarky, osolíme a opepříme, zasypeme hrubou moukou a přikryjeme pokličkou, mouku necháme zapařit a do vychladlé bramborové hmoty přidáme žloutky a vypracujeme těsto, ze kterého tvarujeme placičky o průměru 10 cm a pečeme na vepřovém sádle. Podáváme k polévce.
Ohodnoťte tento recept: