Kobližky paní Duchoslavové
V tajném hlasování o nejlepší kobližku opět zvítězily právě tyto! Paní Duchoslavová odtajnila svůj vyzkoušený recept, takže i vy, milí diváci, máte šanci vyzkoušet vskutku vynikající tradiční smaženou sladkost. Paní Duchoslavové patří náš dík i obdiv.
20 g droždí
2 lžíce krupicového cukru
250−300 ml mléka
500 g hladké mouky
3 žloutky
100 g majolky
50 ml rumu
1 lžička soli
citronová kůra z 1 citronuNáplň
jahodová marmeláda
olej na smažení
Připravíme si kvásek – droždí rozdrobíme do mísy, zalijeme vlažným mlékem, přidáme cukr, trochu mouky, zamícháme a přikryté necháme vyběhnout. Ke kvásku přidáme ostatní ingredience, zpracujeme hladké těsto a necháme přikryté 45−60 minut na teplém místě vykynout. Poté těsto na vále vyválíme na 1,5cm výšku, trochu podsypáváme moukou.
Z těsta vykrajujeme formičkou nebo skleničkou kolečka, plníme je marmeládou a přiklopíme druhým kolečkem, okraje dobře utěsníme a kobližku opět vykrojíme – má tak krásné čisté okraje. Takto necháme ještě 15−20 minut kynout, teprve potom smažíme ve vyšší vrstvě oleje (tak na 3 prsty), smažíme pozvolna, přiklopíme. Když jsou kobližky z jedné strany zlaté, obrátíme je a už nepřiklápíme.
Ohodnoťte tento recept: