Jablkový dort
Namísto pečeného dortu nabízíme dort vařený, který skvěle chutná, je lehký, svěží a dietní. Přípravu zvládne i naprostý začátečník.
750 g očištěných jablek bez jádřinců, ale se slupkou
600 ml vody
200 g krupicového cukru
20 g vanilkového cukru
2 lžičky mleté skořice
2 hřebíčky, čerstvě natlučené
2 citróny (kůra z jednoho, šťáva ze dvou)
220 g dětských piškotů
2 vanilkové pudinky
80 g sušených brusinek nebo rybízu čerstvého či mraženého
200 g zakysaná smetana
Dno velké dortové formy vyložíme piškoty. Jablka nastrouháme na hrubém struhadle i se slupkou a povaříme je cca 10 minut se 400 ml vody, cukrem, skořicí, tlučeným hřebíčkem, citrónovou kůrou i šťávou. (Podle chuti jablek můžete dávku cukru a citronu upravit.)
Po deseti minutách zmírníme příkon tepla, do jablkové směsi vlijeme ve 200 ml studené vody rozmíchané vanilkové pudinky a za stálého míchání dvě minuty povaříme. Hmota nám rychle zhoustne, ihned její polovinu nalijeme na piškoty, uhladíme, rozložíme druhou část piškotů a dolijeme zbytkem jablkového těsta. Dort sklepneme a poklademe předem omytými sušenými brusinkami nebo rybízem, necháme alespoň 8 hodin ztuhnout a proležet v lednici.
Podáváme se zakysanou smetanou.
Ohodnoťte tento recept: