Švestkové knedlíky z tvarohového těsta


4–6 porcí
300 g polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
2 špetky soli
2 vejce
250 g tučného tvarohu
5 lžic přepuštěného másla
švestky
na podávání
nasucho opražená strouhanka (nebo strouhaný tvrdý tvaroh)
moučkový cukr
přepuštěné máslo
Švestky omyjeme a máme několik možností, podle velikosti a vyzrálosti švestek záleží na každém, kterou variantu vybere (všechny jsou správně):
- švestky použijeme celé, nevypeckované
- švestky vypeckujeme, mezi dvě půlky můžeme vložit kostičku cukru či do těsta balíme samotné půlky, chceme-li mít malinké knedlíčky.
Mouku promícháme s práškem do pečiva a solí, přidáme vejce, tvaroh a máslo, dobře promícháme a vypracujeme hladké těsto, které se nelepí. Podle potřeby přidáme mouku.
Z těsta vytvarujeme hada, podsypáváme moukou, ukrajujeme kousky těsta, z nichž tvarujeme placičku, vložíme švestku, dobře uzavřeme a vaříme 5−7 minut podle velikosti knedlíků.
Horké klademe na talíř, posypeme opraženou strouhankou (nastrouhaným tvarohem), pocukrujeme a přelijeme horkým máslem.
Ohodnoťte tento recept: