Maso

Játrový pudink

Honosná a efektní lahůdka je vzpomínkou na časy minulé. Recept je převzat z kuchařky vydané roku 1913 (Kuchařka „Lady“, Anastasie B. Seidlové, nákladem Karla Vačleny v Mladé Boleslavi VI., tiskem firmy Hejda&Zbroj), je naprosto nadčasový jak způsobem přípravy, tak chuťovou harmonií.

4‒6 porcí

1 a ½ housky
asi 150 ml mléka
250 g očištěných kachních nebo telecích jater
40 g másla
4 vejce
hrst petrželky
mletý pepř
muškátový květ
sůl
hrstka dětské krupičky
máslo na vymazání a strouhanka na vysypání formiček
podáváme s hořčičnou omáčkou a listovým salátem

Housku nakrájíme na kostičky a navlhčíme ji mlékem (asi 10 lžic), aby vznikla po rozmočení hustší kaše. Pak se k housce přidají očištěná a nožem uškrabaná játra (nebo pokrájená a nahrubo rozkutrovaná), osolí se a dobře promíchá.

Máslo, změklé při pokojové teplotě, se utře se špetkou soli a žloutky, pak se postupně přidává a vmíchává játrová hmota, jemně nasekaná petrželka, mletý pepř, muškátový květ.

Z bílků ušleháme sníh, do kterého na závěr vmícháme hrstku pšeničné krupičky.

Směs vložíme do máslem vymaštěné a strouhankou vysypané formy nebo jednoporcových mističek, ve vodní lázni vaříme nebo pečeme hodinu. Vařený puding se vyklopí a podává se teplý s hořčičnou omáčkou a s listovým salátkem, popř. pečivem.

Hořčičná omáčka – na másle osmahneme hladkou mouku, za stálého míchání zalijeme smetanou a provaříme. Přidáme podle chuti hořčici – nejlépe dijonskou zelenou.

Ohodnoťte tento recept: 

4 hlasů

Další recepty Celý díl