Jehněčí kýta na majoránce a česneku s houbovcem


1 jehněčí kýta
6 stroužků česneku
4 lžíce sušené majoránky
100 ml olivového oleje
1 mrkev
1 petržel
¼ celeru
sůl
mletý pepř
voda na podlití
Jehněčí kýtu vykostíme.
Část zeleniny nakrájíme podélně a část na hrubší kostky.
Česnek utřeme se solí a smícháme s olejem. Touto směsí potřeme vnitřní část masa od kosti, vložíme zeleninu nakrájenou podélně, zabalíme a svážeme provázkem. Maso svrchu osolíme, opepříme a potřeme česnekovou marinádou.
Vložíme do hrnce, zakryjeme poklicí a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C 30−40 minut, poté podlijeme vodou (asi 500 ml), opět zakryjeme poklicí, zmírníme příkon na 150−160 °C a pečeme doměkka, asi 1−1,5 hodiny.
Houbovec
3 hrnky zmražených hub
nebo
2 hrnky zavařených či zasmažených hub
1 cibule
6 stroužků česneku
3 vejce
2−3 rohlíky namočené v mléce
olej
sůl
mletý pepř
½ lžičky mletého kmínu
trochu majoránky
6 lžic dětské krupičky
Zmražené houby rozmrazíme, povaříme se solí a kmínem a scedíme.
Máme-li zavařené, jen scedíme.
Rohlíky nakrájíme a navlhčíme mlékem.
Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek nasekáme a společně opečeme na oleji do sklovata, vmícháme drcený kmín, osolíme a odstavíme.
K rohlíkům přimícháme houbovou směs, ochutíme majoránkou, přidáme vejce, dosolíme, zahustíme krupičkou a vložíme na plech vymazaný sádlem a vysypaný hrubou moukou nebo strouhankou.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 20 minut dozlatova.
Ohodnoťte tento recept: