Buta-džiru (polévka s vepřovým masem)


6 porcí
300 g vepřového bůčku
50 g slaniny
1 mrkev
1 bílá ředkev
1 konnyaku
bílá miso pasta
houby šiitake
cibule
jarní cibulka
šičimi tógaraši (koření sedmi chutí)
brambory
gobó – černý kořen
daši vývar*
saké na vaření
slunečnicový olej
Vepřové maso nakrájíme na tenké plátky, slaninu na širší nudličky.
Mrkev, bílou ředkev, konnyaku, cibuli, černý kořen a brambory nakrájíme na menší kousky.
Vepřové maso a slaninu opečeme na oleji, přidáme ostatní zeleninu a též orestujeme. Zalijeme vývarem*, přidáme trochu saké a vaříme přibližně 20 minut. Ke konci varu přidáme bílé miso.
Při podávání přidáme jemně nakrájenou jarní cibulku a lehce posypeme togarashi.
*Daši je vývar, který obsahuje lahodné složky (umami) z přírodních surovin a používá se jako základ pro různá jídla. Existuje několik druhů daši podle použitých surovin. Velmi často, například na přípravu polévky miso, se používá daši z řasy kombu nebo z kombinace kombu a hoblinek sušené ryby kacuo, tzv. kacuobuši. Dalšími surovinami bývají sušené houby šiitake nebo niboši, malé sušené sardinky.
Recept na 4 šálky daši
kousek řasy kombu (cca 10 g)
kacuobuši (20 g)
voda (5 šálků)
Řasu otřeme vlhkých ubrouskem a na 30 minut namočíme do připravené vody. Na středním plameni pak začneme vařit, ale těsně před dosaženým bodem varu řasu vyndáme a po dosažení bodu varu vypneme. Chvíli počkáme a potom přisypeme kacuobuši. Po dvou minutách přecedíme hotový vývar přes namočenou papírovou utěrku.
Zdroj:
Informační bulletin Vaříme japonsky, 2018, Velvyslanectví Japonska v České republice
Ohodnoťte tento recept: